Placki cukiniowo-ziemniaczane.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukinia

  • ziemniaki

  • cebula

  • czosnek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki:
* # 1 średniej wielkości cukinia
* # 3 małe ziemniaki
* # 2 jajka
* # 1 mała cebula
* 2 ząbki czosnku
* # sól,pieprz
* # 5 -6 czubatych łyżek mąki pszennej
* # olej do smażenia

Cukinie i ziemniaki obrać.Z cukinii wydrążyć gniazda nasienne i wraz z ziemniakami pokroić na kawałki.Cebulę i czosnek obrać.Wrzucać warzywa partiami do rozdrabniacza i zmiksować (lub zetrzeć warzywa na drobnej tarce). Wbić jajka,posolić i opieprzyć do smaku.Wymieszać z mąką i smażyć małe placki z obu stron na złoto na dobrze rozgrzanym oleju.Ja nakładałam po 1 czubatej łyżce stołowej na jeden placek. Podałam z ogórkami kiszonymi,pomidorkami koktajlowymi i sosem czosnkowym. Placki rozpływają się w ustach i są pyszne.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Gosia40 26.08.2011 15:37
Uwielbiam takie placuszki!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat