Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki smażone na patelni
Opcja 1. Wykorzystanie ziemniaków z poprzedniego dnia.
Danie można przygotować z ziemniaków, które zostały z poprzedniego dnia. Wtedy wystarczy pokroić je w dowolny sposób np. na plastry, ćwiartki i przełożyć na rozgrzany na patelni tłuszcz. Cebulę obrać i pokroić według uznania. Czosnek przecisnąć przez praskę, a boczek pokroić na grubszą kostkę. Tak przygotowane składniki przełożyć do ziemniaków i razem podsmażyć. Doprawić do smaku solą oraz przyprawą do ziemniaków.
Opcja 2. Danie ze świeżo ugotowanych ziemniaków.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy np. w plastry. Cebulę obieramy i kroimy według uznania. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, przekładamy pokrojone w plastry ziemniaki i cebulę. Dodajemy przeciśnięty czosnek, pokrojony boczek oraz doprawiamy solą i przyprawą do ziemniaków. Całość podsmażamy do miękkości ziemniaków.