Ziemniaki smażone na patelni

Ziemniaki smażone na patelni

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Doskonały dodatek do obiadu lub kolacja. Świetnie smakują podane z kwaśnym mlekiem. Ziemniaki smażona na patelni można przygotować z surowych ziemniaków lub też wykorzystać ziemniaki, które pozostały z dnia poprzedniego. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • ziemniaki

    1 kilogram
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • boczek

    4-5 plastrów
  • Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat

    1 łyżeczka
  • masło klarowane

    1 łyżka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Ziemniaki smażone na patelni

Opcja 1. Wykorzystanie ziemniaków z poprzedniego dnia.

Danie można przygotować z ziemniaków, które zostały z poprzedniego dnia. Wtedy wystarczy pokroić je w dowolny sposób np. na plastry, ćwiartki i przełożyć na rozgrzany na patelni tłuszcz. Cebulę obrać i pokroić według uznania. Czosnek przecisnąć przez praskę, a boczek pokroić na grubszą kostkę. Tak przygotowane składniki przełożyć do ziemniaków i razem podsmażyć. Doprawić do smaku solą oraz przyprawą do ziemniaków.

 

Opcja 2. Danie ze świeżo ugotowanych ziemniaków.

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy np. w plastry. Cebulę obieramy i kroimy według uznania. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, przekładamy pokrojone w plastry ziemniaki i cebulę. Dodajemy przeciśnięty czosnek, pokrojony boczek oraz doprawiamy solą i przyprawą do ziemniaków. Całość podsmażamy do miękkości ziemniaków.

 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat