Placki cukiniowo-czosnkowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukinia

    600 g
  • jajka

    2 szt
  • mleko

    4 łyżki
  • mąka pszenna

    4-5 łyżek
  • sól do smaku

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cukinie (ja dałam dwie średnie żółtą i zieloną) umyć, odkroić koncówki i zetrzeć razem ze skórką na tarce o grubych oczkach. Starte cukinie przełożyć na sitko, lekko posolić, wymieszać i odstawić na 1 godzinkę aby puściły sok. Jajka roztrzepać widelcem, dodać mleko, mąkę i dobrze odciśniętą ze soku cukinię. Masę doprawić do smaku solą i czosnkiem granulowany, soli nie za dużo bo cukinia już będzie słonawa. Gdyby masa była zbyt rzadka można dosypać jeszcze trochę mąki. Rozgrzać patelnię z olejem. Nakładać po łyżce masy, wyrównać łyżką i smażyć na złoty kolor z obu stron. Osączyć na papierowym ręczniku i podawać, można same lub z gęstym jogurtem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IKrakowianka 16.01.2014 17:17
bardzo smaczne
Milena87 05.10.2013 14:02
podoba mi się ten przepis
ONY_za_kare 05.10.2013 12:37
bardzo fajne placki
Alex_M 05.10.2013 12:18
pyszne placki!
treonina 05.10.2013 12:14
muszą być smaczne
caralajna 05.10.2013 07:55
pyszne, lubię takie :)
noninka77 05.10.2013 07:39
dziś mam zamiar takie zrobić:)
Zdzisław 04.10.2013 23:41
dla mnie dobry obiad
sanielcia 04.10.2013 23:03
takich jeszcze nie jadlam ale muszę spróbować
Gracer 04.10.2013 22:52
zjadłbym takie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat