Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki cukiniowo-czosnkowe

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cukinia 600 g
jajko 2 szt
mleko 4 łyżki
mąka pszenna 4-5 łyżek
sól do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Placki cukiniowo-czosnkowe

Cukinie (ja dałam dwie średnie żółtą i zieloną) umyć, odkroić koncówki i zetrzeć razem ze skórką na tarce o grubych oczkach. Starte cukinie przełożyć na sitko, lekko posolić, wymieszać i odstawić na 1 godzinkę aby puściły sok. Jajka roztrzepać widelcem, dodać mleko, mąkę i dobrze odciśniętą ze soku cukinię. Masę doprawić do smaku solą i czosnkiem granulowany, soli nie za dużo bo cukinia już będzie słonawa. Gdyby masa była zbyt rzadka można dosypać jeszcze trochę mąki. Rozgrzać patelnię z olejem. Nakładać po łyżce masy, wyrównać łyżką i smażyć na złoty kolor z obu stron. Osączyć na papierowym ręczniku i podawać, można same lub z gęstym jogurtem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 16.01.2014 17:17
bardzo smaczne
Milena87 05.10.2013 14:02
podoba mi się ten przepis
ONY_za_kare 05.10.2013 12:37
bardzo fajne placki
Alex_M 05.10.2013 12:18
pyszne placki!
treonina 05.10.2013 12:14
muszą być smaczne
caralajna 05.10.2013 07:55
pyszne, lubię takie :)
noninka77 05.10.2013 07:39
dziś mam zamiar takie zrobić:)
Zdzisław 04.10.2013 23:41
dla mnie dobry obiad
sanielcia 04.10.2013 23:03
takich jeszcze nie jadlam ale muszę spróbować
Gracer 04.10.2013 22:52
zjadłbym takie
pati100015 04.10.2013 22:19
smaczne placuszki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak