Placek ze śliwkami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Placek ze śliwkami to miłe wspomnienia z dzieciństwa, kiedy moja babcia na sobotni wieczór piekła nam taki oto placek a do tego szklaneczka ciepłego kakao. Placek bardzo smaczny, nieskomplikowany i zawsze się udaje.

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na ciasto:

  • margaryna

    1 sztuka
  • cukier

    1 szklanka
  • jajko

    3 sztuki
  • śmietana gęsta

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier

    2 łyżki

Dodatkowo:

  • tłuszcz do formy

    1 łyżka
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 łyżka
  • śliwki

    800 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Margarynę utrzeć z cukrem, nie przerywając ucierania dodawać kolejno żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i śmietanę.
Ciasto powinno być gęste.

Z białek ubić pianę ,odłożyć 4 łyżki piany a resztę wmieszać do ciasta.

Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 26 cm.

Na wierzch ciasta ułożyć skórkami do dołu, przepołowione i wydrylowane śliwki. Odłożoną pianę ubić z cukrem i posmarować nią wierzch śliwek.

Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni i piec około 50 minut.

Po upieczeniu i wystudzeniu obsypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 20.07.2019 20:12
Dobre.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat