Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek z zurawiną i jabłkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 25 dkg
drożdże 5 dkg
masło 3 dkg
cukier 3 dkg
mleko 1/8 l

obłożenie

śmietana 400 gram
cukier 6 dkg
mąka ziemniaczana 2 łyżki
żółtko jajek 2 szt
żurawina suszona 1 op
jabłko kwaśne 1 dkg
cukier puder 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Placek z zurawiną i jabłkami



Mąkę przesiać do miski. Rozpuścić masło .mleko pogrzać do temperatury ciał i rozpuścić drożdże. Do mąki dodać mleko z rozpuszczonymi drożdżami, masło cukier, żółtko i szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszać i wyrobić ciasto. W tym czasie kwaśną śmietanę wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną, zagotować cały czas mieszając, Oba żółtka utrzeć z odrobiną gorącej śmietany, natychmiast wlać do reszty śmietany. Gotować razem jeszcze około minuty. Masę zdjąć z kuchenki i ostudzić.
Jabłka obrać , wykroić gniazda nasienne. Obrane owoce pokroić na plasterki grubości 1 cm. Wyrośnięte ciasto wyrobić rękami i rozwałkować na blasze wysmarowanej masłem. Na wierzch wyłożyć masę śmietanową. Następnie ułożyć jabłka w taki sposób aby plasterki nakładały się na siebie. Owoce żurawiny nałożyć na jabłka tak jak widać na zdjęciu. Placek przykryć folią i piec około 30 min w piekarniku nagrzanym do 200stopni.Placek posypać cukrem pudrem. Następnie wsunąć go na najwyższy poziom grilla i przypiec by cukier zamienił się w karmel.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 17.06.2016 11:23
Dobre ciasto.
MAR3STA 16.06.2016 22:12
pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak