Przepis i sposób przygotowania na: Placek z zurawiną i jabłkami
Mąkę przesiać do miski. Rozpuścić masło .mleko pogrzać do temperatury ciał i rozpuścić drożdże. Do mąki dodać mleko z rozpuszczonymi drożdżami, masło cukier, żółtko i szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszać i wyrobić ciasto. W tym czasie kwaśną śmietanę wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną, zagotować cały czas mieszając, Oba żółtka utrzeć z odrobiną gorącej śmietany, natychmiast wlać do reszty śmietany. Gotować razem jeszcze około minuty. Masę zdjąć z kuchenki i ostudzić.
Jabłka obrać , wykroić gniazda nasienne. Obrane owoce pokroić na plasterki grubości 1 cm. Wyrośnięte ciasto wyrobić rękami i rozwałkować na blasze wysmarowanej masłem. Na wierzch wyłożyć masę śmietanową. Następnie ułożyć jabłka w taki sposób aby plasterki nakładały się na siebie. Owoce żurawiny nałożyć na jabłka tak jak widać na zdjęciu. Placek przykryć folią i piec około 30 min w piekarniku nagrzanym do 200stopni.Placek posypać cukrem pudrem. Następnie wsunąć go na najwyższy poziom grilla i przypiec by cukier zamienił się w karmel.