Placek z truskawkami

Placek z truskawkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1 kg
  • masło

    0,2 kg
  • cukier

    0,2 kg
  • mleko

    2 szklanki
  • jajka

    6
  • drożdże

    0,1 kg
  • truskawki świeże

    1 kg
  • rabarbar

  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Truskawki myjemy, odszypulkowujemy. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na plasterki. Mleko mieszamy z drozdzami, dwoma lyzkami maki oraz cukrem i odstawiamy do wyrosniecia. Po wyrosnieciu dodajemy reszte mak, masloi oraz jajka i wyrabiamy ciasto, nastepnie je rozwalkowujemy. Ciasto przekladamy do blachy, ukladamy na nim truskawki, delikatnie je wciskamy i wkladamy do rozgrzanego piekarnika na 1 h, smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat