Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek z rabarbarem

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 3 szklanki
cukier puder 7 dag
żółtko jajek 5 sztuk
margaryna 1 kostka
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki

Masa rabarbarowa

rabarbar 1 kg
cukier 40 dag
budyń śmietankowy 1 torebka

Piana

białko 5 sztuk
cukier 15 dag
mąka ziemniaczana 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Placek z rabarbarem

Kroki postępowania

1
Rabarbar dokładnie myjemy
Krok 1 - Placek z rabarbarem foto
2
Rabarbar kroje w małą kosteczkę
Krok 2 - Placek z rabarbarem foto
3
Rabarbar zasypuje cukrem na kilka godzin
Krok 3 - Placek z rabarbarem foto
4
Po ok 5 godzinach odlewam sok, który będzie potrzebny do masy
Krok 4 - Placek z rabarbarem foto
5
W misie wbijam 5 żóltek
Krok 5 - Placek z rabarbarem foto
6
Ucieram z cukrem i margaryną
Krok 6 - Placek z rabarbarem foto
7
Dodaję mąkę
Krok 7 - Placek z rabarbarem foto
8
Ciasto dzielę na 2 częśći pierwszą wykładam na blaszkę 2 schładzam w lodówce
Krok 8 - Placek z rabarbarem foto
9
Z soku rabarbarowego gotuję budyń i dodaję rabarbar
Krok 9 - Placek z rabarbarem foto
10
Wykładam gorące na ciasto
Krok 10 - Placek z rabarbarem foto
11
Ubijam pianę z białek
Krok 11 - Placek z rabarbarem foto
12
Układam na masie budyniowej pianę
Krok 12 - Placek z rabarbarem foto
13
Rozsmarowuję równo n całośći
Krok 13 - Placek z rabarbarem foto
14
Na wierzch ścieram 2 część ciasta, wkładam do piekarnika i pieke ok 30 min
Krok 14 - Placek z rabarbarem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 27.05.2014 12:27
Pyszne ciacho,poproszę kawałek :-)
Wiesława1 26.05.2014 19:54
uwielbiam ciasta z owocami
everay 26.05.2014 16:08
super ciacho
Marta1986 26.05.2014 14:05
bardzo smaczne
Megg 26.05.2014 12:17
super smaczne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak