Placek z rabarbarem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    5 sztuk
  • cukier

    1 i 1/3 szklanki
  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • masło

    200 gram
  • ekstrakt waniliowy

    1 łyżeczka
  • maślanka

    1/2 szklanki
  • rabarbar

    4-5 łodyg
  • kruszonka; masło

    50 gram
  • mąka

    1/2 szklanki
  • cukier

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rabarbar umyłam, osuszyłam, obrałam i pokroiłam na kawałki m/w 2 cm długości. Składniki kruszonki roztarłam palcami aż się połączyły, przesypałam do torebki foliowej i włożyłam do lodówki. Jajka ubiłam z cukrem na puszystą masę. Cały czas ubijając wlałam cienkim strumieniem rozpuszczone, ostudzone masło. Miksując dodałam mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i 2 szczyptami soli. Dolałam też maślankę i ekstrakt waniliowy. Ciasto przelałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, u mnie blacha 25x35cm.. Na wierzchu ułożyłam gęsto kawałki rabarbaru i posypałam grudkami kruszonki. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i piekłam ok. 45 min..

do odmierzania składników użyłam szkl. poj. 220 ml

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (37)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
cookingangelika 11.02.2017 09:53
uwielbiam :)
sezamek 27.07.2016 08:34
smaczny placek
Lis 06.06.2016 01:51
Bardzo smakowite
Klausia 01.06.2016 14:45
lubię to :)
Edita 22.01.2016 09:06
dawno nie jadłam ciasta z rabarbarem
Grazyna0211 19.11.2015 18:02
smaczny placek
atort111 16.11.2015 23:56
zachwycałące i smkowite zapewne
foczka-ks 15.11.2015 00:27
bombowo i smacznie
Konczi 12.11.2015 21:59
uwielbiam takie ciacha
pestka 20.10.2015 09:30
lubię takie słodkości

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat