Placek z powidłami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • margaryna w kostce

    1/2 kostki
  • cukier

    1 szklanka
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • mąka ziemniaczana

    1/2 szklanki
  • jajko

    2 sztuki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier waniliowy

    1 sztuka

Dodatek do ciasta

  • powidła

    1 słoik
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Utrzeć margarynę z cukrem. Wbić jajka, ucierać nadal. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Dobrze wymieszać.
Wyłożyć do wysmarowanego i wysypanego bułką tartą prodiża (jeśli piec będziemy w piekarniku to do blachy). Rozprowadzić równo po dnie.
Na wierzch wykładać łyżką własnej roboty powidła śliwkowe , lub inne przesmażone owoce sporymi kupkami. Piec ok. 45 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Magdalena Rysińska 23.02.2015 06:34
Już nie umiem się doczekać na sezon owocowy. :)
engie23 22.02.2015 17:11
ładnie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat