Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek z jeżynami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na biszkopt

jajko 4
mąka pszenna 1 szklanka
cukier kryształ 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka

Masa owocowa

jeżyny 0.5 kg
borówka amerykańska 0.5 kg
galaretka owoce leśne 2 opakowania
maliny świeże około 20 dag(dodatkowo układamy na masie)

krem biały

śmietana kremówka 1/2 l
ajerkoniak 1/2 szklanki
cukier puder 2 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki

do dekoracji

galaretka cytrynowa 2 opakowania
jeżyny około 20 dag
maliny świeże około 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Placek z jeżynami

Kroki postępowania

1
Wykonanie biszkoptu :
Jajka ubijamy na sztywno , stopniowo dodajemy cukier . Pod koniec dodajemy żółtka i wszystko ubijamy na sztywno . Proszek do pieczenia mieszamy z mąką , następnie dodajemy do całości i delikatnie mieszamy całość.
Krok 1 - Placek z jeżynami  foto
2
Gotową masę wylewamy na posmarowaną formę i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni .
Krok 2 - Placek z jeżynami  foto
3
Wykonanie masy owocowej :
Galaretki rozpuszczamy w wodzie według przepisu na opakowaniu . Następnie do tężejących galaretek wsypujemy borówki i jeżyny całość lekko mieszamy .
Na biszkopt wylewamy masę owocową i układamy maliny .
Krok 3 - Placek z jeżynami  foto
4
Wykonanie masa biała :
Smetanę ubijamy na sztywno stopniowo dodajemy cukier puder , ajerkoniak i dodajemy rozpuszczoną żelatynę . Całość mieszamy .
Na masę owocową dajemy masę śmietankową . Na masie śmietankowej układamy jeżyny i zalewamy tężejącą się galaretką .
Krok 4 - Placek z jeżynami  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 19.08.2015 07:46
Super ciasto.
Zdzisław 18.08.2015 15:46
takie słodkości bardzo lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak