Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek z jabłkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Przepis na pyszny, aromatyczny i bardzo prosty placek z jabłkami, który przygotujemy w kilka chwil. Plastry jabłek otulone puszystym ciastem to idealny deser zarówno dla małych, jak i dużych smakoszy :)

Składniki:

CIASTO

mąka pszenna 300 gramów
cukier 150 gramów
masło 200 gramów
jajka duże 4 sztuki
proszek do pieczenia 2.5 łyżeczki
cukier waniliowy 1 łyżka
jabłka 1.4 kg

DODATKI

cukier puder 0.3 szklanki

Porada

Placek po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

Przepis i sposób przygotowania na: Placek z jabłkami

KROK 1. Umyte jabłka* obieramy ze skórki, kroimy na 4 części i wydrążamy gniazda nasienne. Każdą część kroimy w plastry.

* 1,4 kg przed obraniem

KROK 2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy do niej cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. W drugiej misce ucieramy masło z cukrem, a następnie dodajemy kolejno jajka i miksujemy na najwyższych obrotach.

KROK 3. Do mokrej masy dodajemy suche składniki z pierwszej miski i ponownie miksujemy, ale na niskich obrotach. Na koniec do ciasta dodajemy plastry jabłek i delikatnie mieszamy wszystko łyżką (jabłek jest dużo, ale tak ma być :)).

KROK 4. Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 25 cm x 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra - dół) na około 40 minut (do suchego patyczka).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak