Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek z borówkami.

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt;

mąka pszenna 1 szklanka
cukier kryształ 1 szklanka
jajko 6 sztuk
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Masa:

galaretka wiśniowa 2 sztuki
borówki 50 dag
cukier kryształ 2-3 łyżki

Oraz

herbata czarna 1/2 szklanki
tłuszcz do formy
Bułka tarta klasyczna Prymat
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Placek z borówkami.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Wciąż ubijając, stopniowo dodajemy cukier, żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blachę (23x35 cm). Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku. Wsypujemy cukier, mieszamy. Dodajemy umyte, osączone borówki. Odstawiamy, aż zacznie tężeć. Biszkopt przekrawamy w poprzek na pół. Oba placki lekko nasączamy herbatą. Na jeden wykładamy tężejącą galaretkę, przykrywamy drugim plackiem. Schładzamy. Posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak