Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek z agrestem

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka 2 szk
masło 0,5 kostki
cukier 0,5 szk
żółtko jajek 2 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Lista składników

budyń waniliowy 2 szt
mleko 600 ml
agrest 2 szk
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Placek z agrestem

Mąkę i cukier przesiać do miski, dodać masło, żółtka oraz proszek do pieczenia i zagnieść ciasto. 1/3 ciasta zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika, pozostałe ciasto rozwałkować i wyłożyć na blachę do pieczenia. Podpiec 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Budynie wymieszać w połowie szklanki mleka, resztę mleka zagotować. Do gotującego się mleka wlać rozrobione budynie, wymieszać.
Przestudzony budyń wylać na podpieczone ciasto. Następnie ułożyć agrest i zetrzeć na tarce o grubych oczkach resztę ciasto.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 60 minut.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marenka 18.07.2015 21:04
smakowite ciasto ;-)
Zdzisław 18.07.2015 19:22
takie pyszności lubię zjeść
Joannasz3190 18.07.2015 16:29
Pyszności :)
Grazyna0211 18.07.2015 16:24
smaczne ciasto
Ola1young 18.07.2015 15:15
z chęcia bym sie poczęstowała takim plackiem ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak