Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek wielkanocny na ostro

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 1 kg
margaryna 0,5 kostki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
sól 0,5 łyżki
mleko 3,2% 1,5 litra
jajko 20 sztuki
smalec 250 gram

Przyprawa korzenna

Pieprz czarny mielony Prymat 1 opakowanie
ziele angielskie 1 opakowanie
Goździki całe Prymat 1/3 opakowania
cynamon Prymat 0,5 opakowania

Porada

Najlepiej smakuje z ćwikłą lub chrzanem

Przepis i sposób przygotowania na: Placek wielkanocny na ostro

Kroki postępowania

1
Przygotowanie przyprawy korzennej: mielimy młynkiem ziele angielskie, goździki dodajemy pieprz i cynamon. Całość razem mieszamy.
Margarynę roztapiamy a mleko około 0,5 litra podgrzewamy.
Na stolnicę przesiewamy mąkę , posypujemy ją połową przygotowanej przyprawy korzennej, dodajemy łyżeczką sody, sól, wbijamy 3 całe jajka. Zarabiamy ciasto wlewając roztopioną margarynę i letnie mleko. Ciasto dokładnie zagniatamy. Następnie wałkujemy je i przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch nacinamy nożem w kwadraty i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy placek około 1 godziny. Po upieczeniu ( patrz zdjęcie) placek musi postać 1 dzień.
Krok 1 - Placek wielkanocny na ostro foto
2
Następnego dnia placek kroimy na mniejsze kawałki i przerzucamy do garnka. 1 litr mleka zagotowujemy i wlewamy go garnka z pokrojonym plackiem. Całość mieszamy, aby wszystkie kawałki połączyły się z mlekiem. Garnek przykrywamy i odstawiamy na godzinę.
Krok 2 - Placek wielkanocny na ostro foto
3
Po godzinie do garnka dodajemy resztę przyprawy korzennej i pół łyżki soli. Do osobnej miski wbijamy 16 jajek i roztrzepujemy je ( można użyć miksera). Smalec roztapiamy, należy uważać żeby go nie zagotować. Do garnka wlewamy smalec i jajka. Wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy do blachy wyłożonej pergaminem i pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Krok 3 - Placek wielkanocny na ostro foto
4
Po upieczeniu placek kroimy na mniejsze kawałki np. paski i można go jeść. Jest to w naszym domu tradycyjna potrawa wielkanocna dlatego w kolejne dni pokrojony na mniejsze kawałki obsmażamy z dwóch stron na patelni z niewielką ilością oleju.
Krok 4 - Placek wielkanocny na ostro foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 07.04.2015 16:05
musi smacznie smakowac

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak