Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek pszenno żytni ze śliwkami i orzechami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 250 g
mąka żytnia 50 g typ 2000
margaryna 100 g
jajko 1
cukier puder 100 g
śmietana gęsta 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżka
orzeszki ziemne 50-60 g grubo zmielone
śliwki węgierki 500-600 g bez pestek
Goździki całe Prymat zmielony
cynamon Prymat zmielony

Przepis i sposób przygotowania na: Placek pszenno żytni ze śliwkami i orzechami

Kroki postępowania

1
Przesiać dwa rodzaje mąki , wyłożyć chłodną margarynę i posiekać nożem.
Dodać cukier puder , proszek do pieczenia, jajko i śmietanę.
Zagnieść ciasto i wstawić do lodówki.
Tortownicę 22 cm. wysmarować tłuszczem , posypać 1/3 częścią orzechów i też wstawić do lodówki.
Umyte śliwki przekroić na pół i wyjąć pestki.
Obsypać je zmielonymi goździkami i cynamonem.
Ciasto wykładamy do tortownicy nakłuwamy widelcem , posypujemy 1/3 częścią orzechów.
Krok 1 - Placek pszenno żytni ze śliwkami i orzechami foto
2
Na ciasto bardzo gęsto układamy połówki śliwek. Każdą starajmy się bardzo dobrze dociskać do ciasta.
Krok 2 - Placek pszenno żytni ze śliwkami i orzechami foto
3
Śliwki posypujemy pozostałą częścią zmielonych orzechów ziemnych.
I jeszcze staramy się docisnąć sliwki do ciasta.
Krok 3 - Placek pszenno żytni ze śliwkami i orzechami foto
4
Placek wstawiamy do piekarnika 180 C, na ok. 40-45 minut.
Jak chwilę odpocznie możemy posypać cukrem pudrem.
Krok 4 - Placek pszenno żytni ze śliwkami i orzechami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Damiano
Damiano 10.02.2016 08:37
fajny przepis
IKrakowianka 09.02.2016 20:40
świetny wypiek :)
Marta1986 09.02.2016 19:13
pysznosci mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak