Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek po węgiersku

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki 50 dag
jajko
cebula 1
filety z kurczaka 2
ząbki czosnku 2
śmietana 2 łyżki
mąka pszenna 80 g
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Placek po węgiersku

Wykonanie placka ziemniaczanego :
Ziemniaki zetrzyj na tarce cebulę również zetrzyj na tarce następnie wbijamy jajko i całość mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem dodajemy mąkę i dokładnie wszystko mieszamy. Na rozgrzanej patelni dajemy naszą masę z ziemniaków i smażymy placki z obu stron aż ładnie się zarumienią. Na gotowy placek polewamy sos. Na wierzch placka dajemy posiekany szczypiorek.

Wykonanie sosu:
Mięso kroimy w kostkę ,cebulę kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzanej palelni podsmażamy mięso z cebulką i dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. W trakcie podsmażania podlewamy 1/2 szklanki wodą i dusimy jeszcze około 15 minut. Pod sam koniec duszenia dodajemy 2 łyżki mąki rozrobionej w śmietanie i troszkę w wody. Dodajemy to do naszego mięsa i lekko zagotowywujemy , żeby powstał gęsty sos. Gotowym sosem polewamy naszego placka .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jagoda5913 01.03.2015 14:15
Super przepis
Wafelek2601 01.03.2015 13:38
Bardzo apetyczny
Ania67 01.03.2015 13:18
Oj zjadłabym

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak