Przepis i sposób przygotowania na: Placek po węgiersku
Ziemniaki zetrzyj na tarce cebulę również zetrzyj na tarce następnie wbijamy jajko i całość mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem dodajemy mąkę i dokładnie wszystko mieszamy. Na rozgrzanej patelni dajemy naszą masę z ziemniaków i smażymy placki z obu stron aż ładnie się zarumienią. Na gotowy placek polewamy sos. Na wierzch placka dajemy posiekany szczypiorek.
Wykonanie sosu:
Mięso kroimy w kostkę ,cebulę kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzanej palelni podsmażamy mięso z cebulką i dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. W trakcie podsmażania podlewamy 1/2 szklanki wodą i dusimy jeszcze około 15 minut. Pod sam koniec duszenia dodajemy 2 łyżki mąki rozrobionej w śmietanie i troszkę w wody. Dodajemy to do naszego mięsa i lekko zagotowywujemy , żeby powstał gęsty sos. Gotowym sosem polewamy naszego placka .