Placek po węgiersku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    50 dag
  • jajko

  • cebula

    1
  • filety z kurczaka

    2
  • ząbki czosnku

    2
  • śmietana

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    80 g
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • olej

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wykonanie placka ziemniaczanego :
Ziemniaki zetrzyj na tarce cebulę również zetrzyj na tarce następnie wbijamy jajko i całość mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem dodajemy mąkę i dokładnie wszystko mieszamy. Na rozgrzanej patelni dajemy naszą masę z ziemniaków i smażymy placki z obu stron aż ładnie się zarumienią. Na gotowy placek polewamy sos. Na wierzch placka dajemy posiekany szczypiorek.

Wykonanie sosu:
Mięso kroimy w kostkę ,cebulę kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzanej palelni podsmażamy mięso z cebulką i dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. W trakcie podsmażania podlewamy 1/2 szklanki wodą i dusimy jeszcze około 15 minut. Pod sam koniec duszenia dodajemy 2 łyżki mąki rozrobionej w śmietanie i troszkę w wody. Dodajemy to do naszego mięsa i lekko zagotowywujemy , żeby powstał gęsty sos. Gotowym sosem polewamy naszego placka .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jagoda5913 01.03.2015 14:15
Super przepis
Wafelek2601 01.03.2015 13:38
Bardzo apetyczny
Ania67 01.03.2015 13:18
Oj zjadłabym

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat