Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek po węgiersku

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 2 kg
mąka 2,5 łyżki
jajko 1 szt.
łopatka wieprzowa 1 kg
papryka czerwona 2 szt
papryka żółta 1 szt.
pieczarki marynowane 1/3 sloiczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
sól 1 szczypta
pietruszka 1 łyżeczka
olej 4 łyżki
sos sojowy 2 lyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyzeczka
ziele angielskie 3 ziarna
cebula 2 szt.
czosnek 2 ząbki
koncentrat pomidorowy 1 łyż.
cukier 1 łyżeczka
Czosnek suszony Prymat 0,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Placek po węgiersku

Kroki postępowania

1
Mięso myjemy, kroimy w kostkę ok. 1,5-2cm. posypujemy mięso szczyptą soli, pieprzu ,papryką słodką mieloną i czosnkiem granulowanym. Następnie wrzucamy je na patelnie z olejem i przesmażamy do mocnego zrumienienia. Kiedy mięso jest gotowe dodajemy 1 cebule pokrojoną w kostkę i przesmażamy chwilę. Kiedy cebula się zeszkli przekładamy wszystko do wysokiego garnka i dolewamy ok. 1l wody aby mięso się dusiło. Dosypujemy wtedy pietruszkę, ziele angielskie, sos sojowy, czosnek pokrojony w plasterki. paprykę czerwoną i żółtą paprykę pokrojone w kostkę, pieczarki marynowane przekrojone na ćwiartki.



Krok 1 - Placek po węgiersku foto
2
Całość nadal gotujemy ok. 30-45min. aż mięso będzie bardzo miękkie. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i zageszczamy mąką.
Krok 2 - Placek po węgiersku foto
3
Ziemniaki należy obrać, umyć i zetrzeć na tarce z poszarpanymi oczkami lub maszynką. Do ziemniaczanej masy dodajemy 2-3 czubate łyżki mąki, jedno jajko, startą 1 cebulę na tych samych oczkach co ziemniaki, sól i pieprz.
Krok 3 - Placek po węgiersku foto
4
Placki smażymy na oleju na rozgrzanej patelni aż do znacznego zrumienienia z każdej strony.
Krok 4 - Placek po węgiersku foto
5
Jeden placek układamy na talerzu - zalewamy sosem z mięsem. Przykrywamy drugim plackiem i również delikatnie polewamy sosem. Podajemy.
Krok 5 - Placek po węgiersku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 16.09.2014 13:13
dla mnie pycha !!!
dodi 16.09.2014 09:43
pyszny placuszek
Konczi 16.09.2014 09:28
Pyszny pomysł na obiadek :) Dla mnie idealnie ;D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak