Placek po węgiersku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    2 kg
  • mąka

    2,5 łyżki
  • jajko

    1 szt.
  • łopatka wieprzowa

    1 kg
  • papryka czerwona

    2 szt
  • papryka żółta

    1 szt.
  • pieczarki marynowane

    1/3 sloiczka
  • pieprz czarny mielony

    1 szczypta
  • sól

    1 szczypta
  • pietruszka

    1 łyżeczka
  • olej

    4 łyżki
  • sos sojowy

    2 lyżki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyzeczka
  • ziele angielskie

    3 ziarna
  • cebula

    2 szt.
  • czosnek

    2 ząbki
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyż.
  • cukier

    1 łyżeczka
  • czosnek granulowany

    0,5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Placek po węgiersku foto
Mięso myjemy, kroimy w kostkę ok. 1,5-2cm. posypujemy mięso szczyptą soli, pieprzu ,papryką słodką mieloną i czosnkiem granulowanym. Następnie wrzucamy je na patelnie z olejem i przesmażamy do mocnego zrumienienia. Kiedy mięso jest gotowe dodajemy 1 cebule pokrojoną w kostkę i przesmażamy chwilę. Kiedy cebula się zeszkli przekładamy wszystko do wysokiego garnka i dolewamy ok. 1l wody aby mięso się dusiło. Dosypujemy wtedy pietruszkę, ziele angielskie, sos sojowy, czosnek pokrojony w plasterki. paprykę czerwoną i żółtą paprykę pokrojone w kostkę, pieczarki marynowane przekrojone na ćwiartki.



Krok 2 - Placek po węgiersku foto
Całość nadal gotujemy ok. 30-45min. aż mięso będzie bardzo miękkie. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i zageszczamy mąką.
Krok 3 - Placek po węgiersku foto
Ziemniaki należy obrać, umyć i zetrzeć na tarce z poszarpanymi oczkami lub maszynką. Do ziemniaczanej masy dodajemy 2-3 czubate łyżki mąki, jedno jajko, startą 1 cebulę na tych samych oczkach co ziemniaki, sól i pieprz.
Krok 4 - Placek po węgiersku foto
Placki smażymy na oleju na rozgrzanej patelni aż do znacznego zrumienienia z każdej strony.
Krok 5 - Placek po węgiersku foto
Jeden placek układamy na talerzu - zalewamy sosem z mięsem. Przykrywamy drugim plackiem i również delikatnie polewamy sosem. Podajemy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wacław 16.09.2014 13:13
dla mnie pycha !!!
dodi 16.09.2014 09:43
pyszny placuszek
Konczi 16.09.2014 09:28
Pyszny pomysł na obiadek :) Dla mnie idealnie ;D

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat