Placek po węgiersku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    4-5 szt.
  • jajo

    1-2 szt.
  • mąka tortowa

    kilka łyżek
  • sól

    do smaku
  • olej roślinny

    kilka łyżek
  • mięso gulaszowe

    400 gram
  • cebula biała

    2 szt.
  • przecier pomidorowy

    150 gram
  • przyprawa do potraw

    do smaku
  • masło

    1/2 kostki
  • surówka

    wg uznania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy jajo, mąkę, sól, pieprz, mieszamy. Na rozgrzanym oleju pieczemy placki - wielkość dowolna - mogą być na powierzchni całej patelni, lub 1/2. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
W garnku podsmażamy mięso pokrojone w kostkę. Dodajemy cebulę drobno posiekaną, przecier, mieszamy. Zalewamy wodą i dusimy do miękkości mięsa. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy paprykę słodką oraz ostrą mieloną, mieszamy i smażymy około 2-3 minut. Po czym dodajemy do miękkiego już mięsa. Mieszamy. Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz jarzynką. Tak ugotowany gulasz polewamy na placek. Podajemy z dowolną surówką, całość obsypujemy - wg uznania oczywiście - suszoną natką pietruszki. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anna152 08.02.2012 09:26
ciekawy
Anna152 08.02.2012 09:26
ciekawy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat