Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek plebański

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka 60 dag
margaryna 20 dag
jajko 2
cukier puder 20 dag
miód płynny 3 łyżki
kakao 3 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

masa grysikowa

mleko 1 litr
masło 15 dag rozpuszczone
cukier waniliowy 2 opakowania
cukier 15 dag
kasza manna 5 łyżek

polewa czekoladowa

margaryna 1/4 kostki
cukier 4 łyżki
kakao 3 łyżeczki
gorąca woda 2 łyżki

Lista składników

wiórki kokosowe

Przepis i sposób przygotowania na: Placek plebański

1. 1 łyżeczkę sody zalać 1/2 szklanki gorącego mleka (po ostudzeniu dodać do pozostałych do składników)
2.Ciasto: wszystkie składniki połączyć, wyrobić ciasto i podzielić je na 3 równe części. Schłodzić je w lodówce około 10 minut. Następnie placki lekko rozwałkować, nakłuć widelcem i piec każdego z osobna w temperaturze 180 stopni około 20 minut. Ostudzić.
3.Masa: Wszystkie składniki gotować około 45-60 minut, na małym ogniu. Masa musi być gęsta, nie lejąca. Na ostudzone, upieczone wcześniej placki, kłaść gorącą masę grysikową. (kłaść na przemian placek-masa-placek-masa-placek - polewa czekoladowa)
4.Polewa czekoladowa: margarynę, cukier, kakao i wodę razem gotować, po ostygnięciu oblać placek i posypać wiórkami kokosowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 04.08.2015 07:56
Mnie też by to ciasto smakowało.
misia53 03.08.2015 22:37
takie ciasto lubię
Kuchenka 03.08.2015 22:31
Kuszące ciasto ;)
Ania67 03.08.2015 22:29
Skusiłabym się:)
Wiktoria29 03.08.2015 20:51
fajne ciasto
kloruś 03.08.2015 20:26
chętnie bym skosztowała!
halina17 03.08.2015 20:00
O jaka nazwa ciasta:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak