Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek korzenny do białej kawy

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
miód płynny 30 dag
jajko 3 szt
cukier 10 dag
masło 5 dag
drożdże 6 dag
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 opakowanie/kolorowe
tłuszcz do formy
wiórki kokosowe do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Placek korzenny do białej kawy

Kroki postępowania

1
Wykonanie:
Mąkę wsypać do miski, wlać miód, rozpuszczone masło i żółtka dobrze utarte z cukrem. Drożdże wymieszać z 1 łyżeczka cukru, połączyć z mąką, przyprawą do piernika i wymieszać dokładnie ręką. Odłożyć w ciepłe miejsce do podrośnięcia.
Krok 1 - Placek korzenny do białej kawy foto
2
W między czasie ubić na sztywno pianę, po czym delikatnie połączyć z ciastem.
Krok 2 - Placek korzenny do białej kawy foto
3
Przelać do przygotowanej formy.
Krok 3 - Placek korzenny do białej kawy foto
4
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 35 minut. Przechowywać w zamkniętym pojemniku.
Krok 4 - Placek korzenny do białej kawy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paulina2157 07.08.2015 23:44
lubię korzenny smak i zapach nie tylko w cistach
misia53 07.08.2015 23:00
Zatęskniłam za piernikowym smakiem
wwwiolka 07.08.2015 22:30
Bardzo fajny przepis.
Habibi 07.08.2015 22:07
Korzenne smaki co prawda pozostawiam sobie na jesień i zimę, ale muszę przyznać, że cynamon cały rok ma u mnie popyt ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak