placek kokosowy z galaretką

placek kokosowy z galaretką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żółtka

    2 szt
  • cukier

    2/3 szkl
  • mąka

    3/4 szkl
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • kakao

    2 łyżeczki
  • wiórka kokosowe

    20 dag
  • mleko

    2 szkl
  • masło

    1/2 kostki
  • cukier puder

    2 łyżki
  • białka

    2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka ubić, dodać cukier, następnie żółtka i ubijać do momentu, aż masa będzie kremowa, a cukier całkowicie się rozpuści. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do średniej wielkości blaszki wyłożonej pergaminem. Piec w temp. 170 st.C. przez 20–25 minut.
Galaretkę przyrządzić według przepisu na opakowaniu i odstawić do wystygnięcia. Wiórki kokosowe gotować w mleku, od czasu do czasu mieszając do momentu, aż powstanie gęsta masa. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodawać ostudzoną masę kokosową oraz ubitą na sztywno pianę z dwóch białek. Gotową masę wyłożyć na wcześniej upieczony biszkopt , wyrównać i schłodzić. Gdy masa zastygnie, zalać tężejącą galaretką.Udekorować

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

pawel123

03.01.2014 12:01
wygląda bardzo smacznie

Rycerz

03.01.2014 11:17
Ciekawy przepis

dodi

03.01.2014 10:27
musi być smaczny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat