Przepis i sposób przygotowania na: Placek Janka
Kroki postępowania
ucieramy 25 dag cukru pudru z 20 dag margaryny aż do białości.
4 jajka wybijamy do osobnej miseczki oddzielając białka od żółtek.
Do margaryny i cukru dodajemy stopniowo po 1 z czterech żółtek, dalej ucierając.
Dalej ucieramy.
(ważne aby całą porcję mąki nie wsypać za jednym razem, tylko dodawać łyżką, stopniowo).
Dodajemy ją do reszty i delikatnie łączymy w całość.
Ciasto wylewamy do formy i pieczemy około 35 minut.
ubijamy 3 białka dodając stopniowo 1 szklankę cukru kryształu.
Następnie dodajemy 3 żółtka cały czas ubijając pozostałość.
Dodajemy do pozostałych składników, które ubijamy na biszkopt.
Delikatnie łączymy je.
4 szklanki mleka podgrzewamy.
Dodajemy:
2 szklanki cukru pudru,
4 łyżki mąki ziemniaczanej,
8 żółtek
1 łyżka kakao.
Całość cały czas mieszamy aż do zgęstnienia masy.
Po około 1 minucie dodajemy "po trochę" wystudzoną masę, cały czas ucierając.
Wstawiamy na 10 minut do lodówki.
(poncz np. 2 łyżki stołowe cukru rozpuszczone w 200 ml wody + kilka kropel soku z cytryny).
Ciemne ciasto smarujemy masą, następnie kładziemy biszkopt, ponownie smarujemy masą i przykrywamy je ciemnym ciastem.
Wierzch cienko pokrywamy pozostałą masę i posypujemy zmielonymi orzechami włoskimi.