Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek drożdżowy z kruszonką

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 625 ml
cukier 80 g
margaryna w kostce 130 g
jaja 4
mleko 500 ml
drożdże 50 g
cukier waniliowy 1
tłuszcz do formy 1

Przepis i sposób przygotowania na: Placek drożdżowy z kruszonką

Do miski wsypać mąkę i wlać wyrośnięty rozczyn. Jaja utrzeć z cukrem, wlać do mąki i wyrabiać ciasto dolewając resztę ciepłego mleka. Następnie dodać roztopioną margarynę i wyrabiać aż do wchłonięcia tłuszczu. Pozostawić do wyrośnięcia. Przygotować kruszonkę (przepis znajdziecie w moim profilu). Wyrośnięte ciasto włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i na wierzchu posypać kruszonką. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia. Piec około godziny w średnio gorącym piekarniku. Pod koniec pieczenia ciasto przykryć papierem do pieczenia, aby zapobiec przypaleniu kruszonki. Gotowe! Smacznego ;)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak