Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek drożdżowy z dynią i kruszonką

3.0
(12)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 670 gramów
cukier puder 250 gramów
masło 125 gramów
mleko ciepłe 125 mililitrów
jajko 1 sztuka
cukier wanilinowy 1 opakowanie
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/2 łyżeczki
drożdże 50 gramów

Kruszonka:

masło 100 gramów
mąka 120 gramów
cukier 50 gramów

Dodatkowo:

purée z dyni 300 gramów

Porada

Blacha: 14x30 cm

Przepis i sposób przygotowania na: Placek drożdżowy z dynią i kruszonką

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Rozpuść masło i odstaw do ostygnięcia. W letnim mleku rozmieszaj dokładnie pokruszone drożdże z łyżką cukru i mąki, umieść w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.

Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, cukier wanilinowy i cukier puder. Kiedy zaczyn będzie gotowy, wlej go do mąki, dodaj roztopione masło i purée z dyni. Wbij jajko i wymieszaj dokładnie za pomocą robota kuchennego lub łyżki (nie warto wyrabiać ręcznie, bo ciasto jest bardzo luźne).

Po wyrobieniu umieść je w wyłożonej papierem do pieczenia średniej formie i przykryj ściereczką. Powinno wyrastać w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (u mnie zajęło to około godzinę).

W tym czasie przygotuj kruszonkę. Wymieszaj masło, cukier i mąkę. Ja swoją odstawiłam do lodówki, aby stężała, bo łatwiej taką się kruszy.

Wyrośnięte ciasto posyp kruszonką i wstaw do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na 1 godzinę. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EWI 23.01.2013 09:28
ciekawe mniam mniam
Konczi 23.01.2013 07:59
super
Zdzisław 22.01.2013 22:15
dobre ciasto
w mojej kuchni 22.01.2013 22:06
moja ciocia dobre dyniowe ciasta piekła, podobne do tego

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak