Przepis i sposób przygotowania na: Placek drożdżowy z dynią i kruszonką
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Rozpuść masło i odstaw do ostygnięcia. W letnim mleku rozmieszaj dokładnie pokruszone drożdże z łyżką cukru i mąki, umieść w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, cukier wanilinowy i cukier puder. Kiedy zaczyn będzie gotowy, wlej go do mąki, dodaj roztopione masło i purée z dyni. Wbij jajko i wymieszaj dokładnie za pomocą robota kuchennego lub łyżki (nie warto wyrabiać ręcznie, bo ciasto jest bardzo luźne).
Po wyrobieniu umieść je w wyłożonej papierem do pieczenia średniej formie i przykryj ściereczką. Powinno wyrastać w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (u mnie zajęło to około godzinę).
W tym czasie przygotuj kruszonkę. Wymieszaj masło, cukier i mąkę. Ja swoją odstawiłam do lodówki, aby stężała, bo łatwiej taką się kruszy.
Wyrośnięte ciasto posyp kruszonką i wstaw do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na 1 godzinę.