Placek cebulowy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mleko

    2/3 szklanki
  • drożdże

    15 g
  • cukier

    1/4 łyżeczki
  • mąka pszenna

    250g typ650
  • sól

    0,5 łyzeczki
  • jajo

    1 szt
  • olej

    2 łyżki
  • Farsz:

  • cebula

    0,5 kg
  • boczek wędzony

    200g parzony
  • olej

    2 łyżki
  • jajo

    1 szt
  • śmietana 18 proc

    150 ml
  • ser żółty

    100 g
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Placek cebulowy foto
W mleku rozpuścić drożdże z cukrem. Wymieszać z jajkiem olejem oraz mąką z solą. Wyrobić gładkie ciasto i odstawić na godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Krok 2 - Placek cebulowy foto
Cebulę pokroić w paseczki. Wrzucić na rozgrzany olej i zeszklić. Boczek pokroić w kostkę. Dodać do cebuli i smażyć razem 5 minut. Lekko przestudzić.
Krok 3 - Placek cebulowy foto
Doprawić sporą ilością pieprzu (ja już nie solę bo boczek i ser są dla mnie wystarczająco słone), wlać śmietanę roztrzepaną z jajkiem i wrzucić ¾ startego żółtego sera. Wymieszać.
Krok 4 - Placek cebulowy foto
Wyrośnięte ciasto zagnieść krótko i rozwałkować, przełożyć do formy. Odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Nałożyć farsz, posypać resztą sera. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 35 minut.
Krok 5 - Placek cebulowy foto
Placek cebulowy podawać gorący w towarzystwie lekkiej surówki

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
berys18 28.09.2014 17:55
z chęcią bym popróbowała
as28 08.03.2014 10:23
mniam mniam
misia53 26.02.2014 23:49
lubię takie smaki, nawet bardzo.....
Klausia 26.02.2014 14:12
bardzo ciekawe danie :D
Alex_M 26.02.2014 08:08
@Malinko, danie do lekkich nie należy, ale smak wynagradza wszystko ;) @sylwia, dzięki :) placek jest przepyszny jeśli ktoś lubi takie smaki :)
sylwia_sl 25.02.2014 21:41
Na wątrobę zawsze można wziąć jakiś lek :)myślę że warto bo jedzonko wygląda smakowicie !
Malinka 25.02.2014 21:38
Nie wiem co na to moja wątroba :) ale chętnie bym się skusiła na kawałek.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat