Placek agrestowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • agrest

    75 dag
  • mąka

    2 szklanki
  • jajka

    4
  • masło

    1 kostka
  • mleko

    1/2 szklanki
  • cukier

    3/4 szklanki
  • proszek od pieczenia

    2,5 łyżeczki
  • cukier puder

  • kakao

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W pierwszej kolejności agrest dokładnie oczyszczamy oraz myjemy. Masło oraz cukier bardzo dokładnie ucieramy ze sobą, a następnie dodajemy do tego kakao oraz wbijamy cztery jajka. Wszystkie te połączone ze sobą składniki bardzo dokładnie miksujemy, a w późniejszej kolejności wsypujemy do tego proszek do pieczenia oraz mąkę pszenną. Ponownie składniki te bardzo dokładnie mieszamy ze sobą. Formę dokładnie nasmarować margaryną i później nałożyć na nią wcześniej przygotowane i rozwałkowane ciasto. Na wierzch ciasta układamy wcześniej umyty i osączony agrest. Placek pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez około 45 -50 minut. Upieczone ciasto wyciągamy z piekarniki i dajemy do ostudzenia. Na koniec placek posypujemy z wierzchu cukrem pudrem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
babcia 26.10.2012 21:01
musi być pyszny
babcia 26.10.2012 21:01
musi być pyszny
gosia47-47 27.06.2012 09:02
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat