Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizzowe zawijańce

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 2,5 szklanki
drożdże świeże 25 g
woda letnia 1 szklanka
cukier 0,5 łyżeczki
sól 0,5 łyżeczki
olej 3 łyżki

Nadzienie

keczup 4 łyżki
oregano
wędlina 10 plastrów
pieczarki 10 szt
ser żółty 200 g
brokuł 1/2 główki

Przepis i sposób przygotowania na: Pizzowe zawijańce

Kroki postępowania

1
Ciasto:
Mąkę pszenną mieszamy z cukrem i solą. Dolewamy olej. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, wlewamy do mąki. Całość wyrabiamy na gładkie jednolite ciasto. W razie potrzeby delikatnie podsypujemy mąką. Formujemy kulę i odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie wałkujemy na oprószonym mąką blacie na prostokąt o wymiarach 40x40 cm.
Farsz:
Rozwałkowane ciasto smarujemy keczupem, obsypujemy oregano. Kolejno układamy wędlinę, pokrojone w plastry pieczarki i starty żółty ser. Na wierzchu rozkładamy ugotowanego brokuła.
Krok 1 - Pizzowe zawijańce foto
2
Całość dość ciasno zwijamy w rulon i kroimy w 2-3 cm plastry.
Krok 2 - Pizzowe zawijańce foto
3
Zwijaski układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 210*C piekarniku przez 15-20 minut.
Krok 3 - Pizzowe zawijańce foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iza0823 17.11.2016 08:34
Kocham takie jedzenie
kasienka23 13.11.2016 19:36
uwielbiam takie przekąski!
Motorek 12.11.2016 17:29
aż ślinka cieknie
Grazyna0211 12.11.2016 10:41
super pomysł
Linka2107 11.11.2016 21:51
Super wygląda :)
Stenka 11.11.2016 21:38
ciekawa propozycja
MAR3STA 11.11.2016 21:36
Pyszne danie
ilka01 11.11.2016 21:02
pyszności :)
Janina 11.11.2016 20:23
Fajny pomysł;))
bertpvd 11.11.2016 19:40
super przepis
noninka77 11.11.2016 18:39
Pomysłowe przekąski :)
Konczi 11.11.2016 18:05
uwielbiam takie przekąski
Małgorzata92 11.11.2016 17:28
Ciekawie podane :)
VioletoweKucharzenie 11.11.2016 16:12
Kolejna propozycja pizzowych wariacji. Standardowy farsz do pizzy zrolowany smakuje zupełnie inaczej. Pizza podana w ten sposób jest bardziej podzielna i zyskuje więcej porcji.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak