Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pizzowe ślimaczki

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto drożdżowe

mąka pszenna 0,5 kg
drożdże świeże 10 dag
mleko 1 szkl
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
jajko 2 szt

farsz

ketchup łagodny 0,5 szkl
pomidory suszone Smak 4 szt
ser żółty 200 g
salami 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: pizzowe ślimaczki

Kroki postępowania

1
Drożdże kruszymy, łączymy z cukrem. Zalewamy ciepłym mlekiem. Dodajemy roztrzepane jajka, połowę mąki. Odstawiamy na około 30 minut. Następnie wyrabiamy ciasto z kolejną częścią mąki. Ponownie odstawiamy na 30 minut.
Krok 1 - pizzowe ślimaczki  foto
2
Suszone pomidory blendujemy. Ciasto rozwałkowujemy. Smarujemy wierzch ketchupem, następnie nakładamy pastę z suszonych pomidorów. Kolejna warstwa to plastry salami i ser żółty starty na tarce.
Krok 2 - pizzowe ślimaczki  foto
3
Ciasto zwijamy w rulonik. Kroimy w kawałki na szerokość około 5 cm. Układamy pionowo i ciasno w keksówce. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30 minut.
Krok 3 - pizzowe ślimaczki  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jan_mag 01.02.2017 12:47
Superowa przekąska
edytazaw89@wp 01.01.2017 11:44
Wygląda pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak