Przepis i sposób przygotowania na: Pizzokulki
1. Zacznij od zrobienia zaczynu z drożdży. W miseczce z ciepłym mlekiem i cukrem rozmieszaj drożdże. Odłóż na 5 minut, żeby drożdże mogły urosnąć.
2. W misce od miksera wymieszaj mąkę z solą i przyprawą do pizzy.
3. Dodaj zaczyn drożdżowy i ciepłą wodę.
4. W trakcie wyrabiania ciasta, dodaj oliwę.
5. Wyrabiaj ciasto około 5 minut.
6. Przygotuj miskę - lekko spryskaj olejem i przełóż ciasto do środka. Przykryj folią spożywczą i odłóż na godzinę w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości.
Pizzokulki:
1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
2. Lekko natłuść formę, w której będziesz piec pizzokulki.
3. Wyjmij ciasto na pizzę i podziel na kulki wielkości orzecha włoskiego. Mi wyszło 16 kulek.
4.Następnie rozwałkuj każdą kulkę na około 7 cm. Ważne jest aby ciasto nie było zbyt cienkie ponieważ porwie się.
5. Na każdy "placek" połóż przeciętego na pół pomidorka, do środka którego włóż kawałek mozzarelli i 2 listki bazylii.
6. Delikatnie zwiń ciasto formując kulkę i przełóż do formy do pieczenia, "szwem" do dołu.
7. Kiedy już mamy wszystkie kulki przygotowane, posmaruj je lekko oliwą z oliwek i posyp przyprawą do sałatek albo suszonym oregano.
8. Piecz przez około 20 minut lub do momentu, aż kulki będą lekko złote.
9. Wyjmij z piekarnika i od razu podawaj.
Smacznego!