pizzetka pieróg drożdżowy z nadzieniem z pieczarek, cebulki i kiełbaski

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    30 dag
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól

    1 łyżeczka
  • oliwa

    5 łyżek
  • drożdże

    3 dag
  • mleko

    3 łyżki
  • pieczarki

    30 dag
  • cebulka

    2 sztuki
  • kiełbaska

    30 dag
  • woda

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jeśli mamy świeże drożdże, to przekłądamy je do miseczki, dodajemy mleko, cukier, mieszamy i odstawiamy na 10 minut.

Mąkę przesiewamy do miski, solimy, robimy wgłębienie i dodajemy drożdże. /Jeśli mamy suche drożdże, to teraz wsypujemy połowę opakowania/. Dodajemy 1 szklankę wody i zagniatamy ciasto. Pod koniec dodajemy oliwę i wgniatamy w ciasto. Podsypujemy lekko mąka i zostawiamy w ciepłym miejscu pod ściereczką do wyrośnięcia.

W czasie gdy ciasto rośnie, kroimy cebulke i dusimy, następnie dodajemy do cebulki pokrojone pieczarki, a na koniec kiełbaskę i dusimy.

Gdy ciasto podwoi objętość wykładamy na stolnicę popruszoną mąka i rozwałkowujemy cienkie placki, na które wykładamy farsz pieczarkowo kiełbaskowy i zawijamy niedbałe pierogi.

Pieczemy w 220 stoniach do zrumienienia.

Smakuje wyśmienicie na ciepło, ale całkiem nieźle gdy już wystygnie, więc z powodzeniem może być przekąską na piknik lub do pracy. Smacznego:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Alex_M 13.02.2013 09:19
pysznosci!
rybka 31.08.2012 15:27
fajny przepis
Rafał10 31.08.2012 13:54
musze wypróbowac wyglada super :)
Pietruszka 31.08.2012 12:51
Smaczne!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat