Przepis i sposób przygotowania na: pizzetka pieróg drożdżowy z nadzieniem z pieczarek, cebulki i kiełbaski
Mąkę przesiewamy do miski, solimy, robimy wgłębienie i dodajemy drożdże. /Jeśli mamy suche drożdże, to teraz wsypujemy połowę opakowania/. Dodajemy 1 szklankę wody i zagniatamy ciasto. Pod koniec dodajemy oliwę i wgniatamy w ciasto. Podsypujemy lekko mąka i zostawiamy w ciepłym miejscu pod ściereczką do wyrośnięcia.
W czasie gdy ciasto rośnie, kroimy cebulke i dusimy, następnie dodajemy do cebulki pokrojone pieczarki, a na koniec kiełbaskę i dusimy.
Gdy ciasto podwoi objętość wykładamy na stolnicę popruszoną mąka i rozwałkowujemy cienkie placki, na które wykładamy farsz pieczarkowo kiełbaskowy i zawijamy niedbałe pierogi.
Pieczemy w 220 stoniach do zrumienienia.
Smakuje wyśmienicie na ciepło, ale całkiem nieźle gdy już wystygnie, więc z powodzeniem może być przekąską na piknik lub do pracy. Smacznego:)