Pizzerki na spodzie pszenno-żytnim

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    150 g
  • mąka żytnia

    150 g
  • woda letnia

    1/8 litra
  • oliwa

    3 łyżki
  • drożdże

    30 g
  • pomidory w puszce

    1 szt
  • cebula

    1 szt
  • czosnek

    3-4 ząbki
  • sól

  • pieprz

  • bazylia świeża

    1 garść
  • cukier

    1 szczypta
  • pieczarki

    30 dag
  • salami

    30 dag
  • ser żółty

  • papryka

    1 szt
  • kukurydza marynowana

    1 puszka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki na sos miksujemy .Przygotowujemy ciasto na pizzę.Oba rodzaje mąki wsypujemy do miski. W mące robimy zagłębienie, w które wlewamy odrobinę letniej wody, wkruszamy drożdże i mieszamy je z wodą. Pozostawiamy w cieple, aż drożdże zaczną chodzić. Wówczas dodajemy oliwę,oraz sól i zagniatamy gładkie ciasto, które nie lepi się do rąk.Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Kiedy ciasto już podrośnie, odrywamy od niego kawałki wielkości jabłka i wałkujemy na krążki. Każdy smarujemy sosem, wykładamy też nasze ulubione składniki. Każda pizzerka może mieć inne :) Pieczemy tak przygotowane pizzerki w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 15 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
AniaHania 05.07.2016 08:11
fajny pomysł
Justyna Jussstiii 22.11.2011 11:07
super
iziona 22.11.2011 08:49
Powiem tak, super i bardzo ładnie wyglądają na zdjęciu

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat