Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizzerki na spodzie pszenno-żytnim

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 150 g
mąka żytnia 150 g
woda letnia 1/8 litra
oliwa 3 łyżki
drożdże 30 g
pomidory w puszce 1 szt
cebula 1 szt
czosnek 3-4 ząbki
sól
pieprz
bazylia świeża 1 garść
cukier 1 szczypta
pieczarki 30 dag
salami 30 dag
ser żółty
papryka 1 szt
kukurydza marynowana 1 puszka

Przepis i sposób przygotowania na: Pizzerki na spodzie pszenno-żytnim

Składniki na sos miksujemy .Przygotowujemy ciasto na pizzę.Oba rodzaje mąki wsypujemy do miski. W mące robimy zagłębienie, w które wlewamy odrobinę letniej wody, wkruszamy drożdże i mieszamy je z wodą. Pozostawiamy w cieple, aż drożdże zaczną chodzić. Wówczas dodajemy oliwę,oraz sól i zagniatamy gładkie ciasto, które nie lepi się do rąk.Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Kiedy ciasto już podrośnie, odrywamy od niego kawałki wielkości jabłka i wałkujemy na krążki. Każdy smarujemy sosem, wykładamy też nasze ulubione składniki. Każda pizzerka może mieć inne :) Pieczemy tak przygotowane pizzerki w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AniaHania 05.07.2016 08:11
fajny pomysł
Justyna Jussstiii 22.11.2011 11:07
super
iziona 22.11.2011 08:49
Powiem tak, super i bardzo ładnie wyglądają na zdjęciu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak