Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizzeriny łódki z pomidorami i bazylią

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

drożdże 20 g
mąka 1,5 szkl
woda 150 ml
cukier 1 płaska łyżeczka
sól 1/2 łyżeczki
olej 2 łyżki

Dodatkowo

pomidory 3 szt
cebula 3 szt
ser żółty 50 g
Bazylia suszona Prymat 1/2 łyżki
sól i pieprz
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Pizzeriny łódki z pomidorami i bazylią

1. W letniej wodzie rozpuść drożdże i cukier. Mąkę przesiej do miski. Dodaj rozpuszczone drożdże, sól oraz olej. Wyrabiaj ciasto około 5 minut. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.

2. Cebulę pokrój w piórka i zeszklij na oliwie. Pomidory pokrój w plastry. Ser zetrzyj na tarce.

3. Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę i rozwałkuj na grubość 5mm. Nożem pokrój ciasto na romby. Kawałki ciasta ułóż na blaszce. Na ciasto nałóż porcję cebuli, plasterki pomidora oraz starty ser. Wierzch oprósz solą, pieprzem i bazylią.

4. Piecz około 20 minut w temperaturze 210 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak