Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizzerinki, czyli mini pizze

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 250 gram
woda 160 ml
drożdże świeże 15 g
oliwa 2 łyżki
cukier 0,5 łyżeczki
sól 0,5 łyżeczki

Wierzch

szpinak świeży
ser kozi
jajka przepiórcze

Sos

śmietana 22% 200 ml
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
papryczka chili 1 sztuka
tymianek kilka gałązek
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Pizzerinki, czyli mini pizze

Najpierw robimy sos, żeby trochę odstał, żeby składniki się ze sobą przegryzły. Cebulę, tymianek i chili bardzo drobno siekamy, czosnek wyciskamy, dajemy szczyptę soli i dokładnie wszystko mieszamy ze śmietaną.

Robimy ciasto. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i wyrabiamy przez 15 minut. Ciasto odrobinkę może się lepić do dłoni. To nie szkodzi. Po wyrobieniu przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie posypujemy blat mąką i wałkujemy nasze ciasto na cienki placek. Jakąś miską czy czymś podobnym wycinamy niewielkie okręgi w cieście. Wyjdzie 8-9 placków.
Teraz całe liście szpinaku podsmażamy na patelni z oliwą z odrobiną soli - aż zmięknie. W tym czasie nasze spody pizzy smarujemy sosem. Wykładamy na górę podsmażony, podduszony szpinak. Ale tak żeby na samy środku było puste miejsce. Tak wokół środka układamy. A na środek wbijamy po jednym przepiórczym jajku. Pieczemy z termoobiegiem 15 minut w 200 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak