Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizzerinki

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 300 gram
drożdże świeże 3 dag
mleko 3,2% 200 ml
sól 1 łyżeczka
olej 3 łyżki
cukier 2 łyżki

Składniki

szynka 25 dag
pieczarki 8 szt
ser żółty 25 dag
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku
oregano do smaku
ketchup pikantny do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pizzerinki

1. Drożdże pokruszyć do garnuszka, zalać szklanką letniego mleka, dodać cukier, i łyżkę mąki pszennej, wymieszać. Zostawić do wyrośnięcia w cieple miejsce na ok 10 min.
2. Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Dodać wyrośnięte drożdże, resztę mleka i olej, dokładnie wyrobić. Zrobić kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia (ciasto musi podwoić swoją objętość).
3. Ser potrzeć na tarce o grubych oczkach, pieczarki pokroić w plasterki, a szynkę w kostkę.
4. Ciasto urywać ręką, rozwałkować na małe koło. Posmarować z wierzchu ketchupem. Nałożyć szynkę i plasterki pieczarek, posypać startym żółtym serem, ziołami prowansalskimi i oregano.
5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C ok 30 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof15 09.01.2015 12:12
świetne danie
w mojej kuchni 09.01.2015 08:48
takie lubie i na ciepło i zimno
Magula 09.01.2015 07:28
super przepis
zabcia117 09.01.2015 06:55
pyszności :)
bhb8 09.01.2015 00:31
przydatny przepis :)
Adam/ZUB3R 08.01.2015 23:39
smaczne pizzerinki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak