Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza z włoską szynką sezonową, boczkiem, rukolą i parmezanem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na pizze

rukola 1 pęczek
ser mozarella 400 g
szynka parmeńska 100 g
parmezan 50 g
boczek wędzony 5 plastrów

Ciasto na pizze

mąka pszenna typ 650 500 g
gorąca woda 150 ml
mleko 3,2% 150 ml
drożdże świeże 50 g
sól 1 szczypta
cukier 1 szczypta
Bazylia suszona Prymat 1 szczypta
oregano 1 szczypta
oliwa 50 g

Sos ziołowy

oregano 1 szczypta
Bazylia suszona Prymat 1 szczypta
sól 1 szczypta
cukier 1 szczypta
pomidory pelati 3 puszki
cebula biała 1 szt
czosnek ząbki 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z włoską szynką sezonową, boczkiem, rukolą i parmezanem

Kroki postępowania

1
Wsypujemy mąkę do miski. Dodajemy cukier, sól i zioła. Dodajemy odrobinę oliwy z oliwek i wyrabiamy ciasto. Wodę z mlekiem mieszamy, dodajemy drożdże i dolewamy do mąki. Ciasto wyrabiamy około 10 minut. Odstawiamy pod przykryciem na około 1 godziny.
Krok 1 - Pizza z włoską szynką sezonową, boczkiem, rukolą i parmezanem foto
2
Wałkujemy ciasto na grubość około 1 cm. Z wyrobionego ciasta można zrobić ciasto na 2 pizze.
Krok 2 - Pizza z włoską szynką sezonową, boczkiem, rukolą i parmezanem foto
3
Robimy rogi. Schemat jest podobny jak w przypadku pierogów. Lepimy koniec z ciastem środkowym.
Krok 3 - Pizza z włoską szynką sezonową, boczkiem, rukolą i parmezanem foto
4
Dodajemy sos ziołowy i wykładamy go na całym cieście.

Przepis na sos ziołowy (jest w moich przepisach)
Kroimy cebulę na pół i tylko połowę używamy i kroimy w drobną kostkę. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek. Dodajemy czosnek i cebulę. Smażymy około 1 minuty aż cebula się zeszkli.. Dodajemy pokrojone i pozbawione skórki pomidory pelati wraz z sokiem z pomidorów. Redukujemy na wolnym ogniu nadmiar wody. Mieszamy co jakiś czas aby pomidory się nie przypaliły. Redukcja wody powinna trwać 25-30 minut. Sos powinien być gęsty. Po zredukowaniu przelewamy sos do garnka i blendujemy na gładką masę. Czekamy aż sos ostygnie. Dodajemy oregano i bazylię do smaku. Doprawiamy solą i cukrem. Ilość cukru jest uzależniona od poziomu kwaskowatości pomidorów. Istotny jest balans pomiędzy kwaskowatością a słodkością. Kiedy sos przestanie być kwaśny nie dodajemy już cukru.
Krok 4 - Pizza z włoską szynką sezonową, boczkiem, rukolą i parmezanem foto
5
Wysypujemy starty ser na pizzę. Kroimy boczek oraz szynkę parmeńską na plastry i układamy. Rozgrzewamy piekarnik i pieczemy w termoobiegu w temperaturze 180 C. przez 20 minut.
Krok 5 - Pizza z włoską szynką sezonową, boczkiem, rukolą i parmezanem foto
6
Wykładamy pizzę na tackę. Dodajemy świeżą rukolę i ścieramy świeży parmezan.
Krok 6 - Pizza z włoską szynką sezonową, boczkiem, rukolą i parmezanem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 01.03.2015 19:24
idealne połączenie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak