Pizza z tuńczykiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto drożdzowe na pizze

  • masło

    3 lyżki
  • mąka

    3 łyżki
  • mleko

    3 szkl
  • tuńczyk

    1 puszka
  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto rozwałkowujemy i układamy na blachach. Czekamy by troszkę urosło (wg uznania).

Przygotowujemy sos beszamelowy (roztapiamy w rondelku masło, dodajemy mąkę, przyprawy, pół szkl mleka i mieszamy aż wszystkie grudki się rozpuszczą. Dodajemy resztę mleka i gotując mieszamy aż sos zgęstnieje). Do sosu dodajemy szczypiorek i tuńczyka wraz z olejem. Czekamy aż masa przestygnie i zgęstnieje. Rozsmarowujemy jej grubą warstwę na cieście, posypujemy obficie estragonem i minimalnie cząbrem. Pieczemy ok 15-20 min w 200stopniach.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat