Pizza z tuńczykiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO

  • mąka pszenna

    400 g
  • drożdże świeże

    25 g
  • oliwa

    50 ml
  • mleko ciepłe

  • woda ciepła

  • sól do smaku

  • Kurkuma mielona Prymat

    1 szczypta

SOS POMIDOROWY

  • koncentrat pomidorowy

  • woda ciepła

  • cukier trzcinowy

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

DODATKI

  • tuńczyk w sosie własnym

    1 puszka (kawałki)
  • ser cheddar

  • papryka czerwona

    1 szt.
  • cebula czerwona

    1 szt.
  • czosnek

    2 ząbki
  • pieczarki

  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

  • bazylia świeża

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pizza z tuńczykiem foto
Propozycja na pizzę z tuńczykiem, pieczarkami, warzywami i serem Cheddar na delikatnym cieście drożdżowym.

PRZYGOTOWANIE:

Na początku przygotowujemy ciasto.

Drożdże rozprowadzamy w 1/3 szklanki ciepłego, ale nie gorącego mleka i odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia.

Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej powstały zaczyn, oliwę z oliwek, sól i podlewamy ciepłą wodą, w takiej ilości, aby otrzymać łatwą do wyrobienia masę.

Ciasto wyrabiamy do momentu, aż stanie się gładkie, elastyczne i będzie nam odchodziło od rąk.

Następnie z ciasta formujemy kulę, którą oprószamy mąką, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto i formujemy spód do pizzy.
Krok 2 - Pizza z tuńczykiem foto
Spód smarujemy sosem pomidorowym przygotowanym z koncentratu pomidorowego, wymieszanego pół na pół z ciepłą wodą. Sos dosalamy i dosładzamy do smaku.

* Do sosu opcjonalnie możemy dodać ulubione zioła tj. tymianek, oregano i bazylię, a także dodać czosnek lub prażoną cebulkę. Sos możemy także odrobinę zakwasić np. octem jabłkowym.
Krok 3 - Pizza z tuńczykiem foto
Ser Cheddar ścieramy na tarce o grubych oczkach i obsypujemy nim pizzę*.

* jeżeli chcemy, aby ser bardziej się ciągnął wybierzmy klasyczne rozwiązanie czyli Mozzarellę. Ja jednak cenię smak Cheddara za jego niepowtarzalny, wyrazisty i delikatnie ostry smak.
Krok 4 - Pizza z tuńczykiem foto
Tuńczyka odsączamy z zalewy, paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w krążki, a cebulkę i pieczarki w piórka. Wszystkie składniki rozkładamy na spodzie, posypujemy ziołami prowansalskimi i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Tak przygotowaną pizzę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 20 minut.

Po upieczeniu posypujemy ją listkami świeżej bazylii.

Życzę smacznego! :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Maridka19 31.03.2015 08:37
Ale Twoja pizza rewelacyjnie wygląda :)
W poszukiwaniu inspiracji 21.03.2015 20:24
Pyszny obiad ;)
luna76 21.03.2015 19:14
Ta pizza jest mega kusząca !!! :)
wwwiolka 21.03.2015 13:49
Bardzo fajny przepis.
V_kuchareczka 21.03.2015 13:14
na pewno jest przepyszna
paulette17 21.03.2015 11:55
Piękna pizza :)
kasiaw 21.03.2015 11:54
musi być smaczna
kloruś 21.03.2015 11:17
wygląda fantastycznie!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat