Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
CIASTO
-
mąka pszenna
400 g -
drożdże świeże
25 g -
oliwa
50 ml -
mleko ciepłe
-
woda ciepła
-
sól do smaku
-
Kurkuma mielona Prymat
1 szczypta
SOS POMIDOROWY
-
koncentrat pomidorowy
-
woda ciepła
-
cukier trzcinowy
-
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
DODATKI
-
tuńczyk w sosie własnym
1 puszka (kawałki) -
ser cheddar
-
papryka czerwona
1 szt. -
cebula czerwona
1 szt. -
czosnek
2 ząbki -
pieczarki
-
Zioła prowansalskie suszone Prymat
-
bazylia świeża
Przepis i sposób przygotowania Pizza z tuńczykiem
Kroki postępowania

PRZYGOTOWANIE:
Na początku przygotowujemy ciasto.
Drożdże rozprowadzamy w 1/3 szklanki ciepłego, ale nie gorącego mleka i odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej powstały zaczyn, oliwę z oliwek, sól i podlewamy ciepłą wodą, w takiej ilości, aby otrzymać łatwą do wyrobienia masę.
Ciasto wyrabiamy do momentu, aż stanie się gładkie, elastyczne i będzie nam odchodziło od rąk.
Następnie z ciasta formujemy kulę, którą oprószamy mąką, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto i formujemy spód do pizzy.

* Do sosu opcjonalnie możemy dodać ulubione zioła tj. tymianek, oregano i bazylię, a także dodać czosnek lub prażoną cebulkę. Sos możemy także odrobinę zakwasić np. octem jabłkowym.

* jeżeli chcemy, aby ser bardziej się ciągnął wybierzmy klasyczne rozwiązanie czyli Mozzarellę. Ja jednak cenię smak Cheddara za jego niepowtarzalny, wyrazisty i delikatnie ostry smak.

Tak przygotowaną pizzę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 20 minut.
Po upieczeniu posypujemy ją listkami świeżej bazylii.
Życzę smacznego! :)
Komentarze (8)