Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z suszonymi pomidorami i oliwkami
Pizza: Wymieszać w misce mąkę z małą łyżeczką soli. Pokruszyć drożdże i mieszać w miseczce z 75 ml letniej wody, aż się rozpuszczą. Dodać drożdże wraz z łyżką oliwy do mąki. Wyrabiać w misce mikserem, aż ciasto będzie się oddzielać od miski. Przykryć ciasto w misce ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość. Uformować z ciasta kulę, rozwałkować na oprószonym mąką blacie w okrągły placek. Rozciągnąć jeszcze środek na grzbiecie dłoni. Brzeg powinien być nieco grubszy. Ułożyć ciasto na wyłożonej pergaminem blasze. Obłożyć sosem pomidorowym i posypać startym serem. Ułożyć oliwki, suszone pomidory pokrojone w paski, świeżą bazylię. Piec 12-15 minut w temp 250 stopni C (przy termoobiegu 220 stopni C).