Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza z sosem pomidorowym na krucho-drożdżowym cieście.

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 3 szklanki
drożdże świeże 4 dag
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
mleko ciepłe około pół szklanki
jajko 1 sztuka
masło lub margaryna 5 dag
olej 2 łyżki

Sos pomidorowy

pomidory w puszce 1 puszka
czosnek 2 ząbki
cebula 2 średnie sztuki
olej do smażenia
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Papryka słodka mielona Prymat do smaku
ketchup łagodny 5 łyżek
Zioła prowansalskie suszone Prymat według uznania

Dodatkowo

pieczarki 50 dag
ser żółty 30 dag
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
olej do smażenia
mąka pszenna do posypania stolnicy
masło pół łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z sosem pomidorowym na krucho-drożdżowym cieście.

Od czasu do czasu lubię przygotować pizzę na obiad, najczęściej robię ją na drożdżowym cieście, ale tym razem pokusiłam się na ciasto krucho-drożdżowe, które bardzo polecam. Tak przygotowana pizza jest pyszna. Idealne ciasto, aromatyczny sos, ulubione pieczarki i ser. Przygotujcie ją na obiad. Zapraszam :)

Wykonanie:

1. Sos: Czosnek i cebulę obieramy. Czosnek kroimy w drobną kosteczkę, a cebulę w cienkie paski. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, chwilę przesmażamy cały czas mieszając, uważamy, żeby za mocno nie przypiec, następnie dodajemy całą zawartość puszki i dusimy do miękkości często mieszając. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy ketchup i przyprawiamy do smaku, dusimy aż sos będzie jednolity i gęsty. Następnie studzimy.

2. Pieczarki i ser: Pieczarki obieramy, płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie kroimy w półplasterki i smażymy do miękkości na rozgrzanym oleju przyprawiając do smaku solą i pieprzem, usmażone studzimy. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.

3. Ciasto: Drożdże rozcieramy z cukrem, jajkiem i olejem. Do mąki dodajemy masło i sól, rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, dodajemy roztarte drożdże i zagniatamy ciasto dolewając w razie potrzeby ciepłe mleko, ja wlałam pół szklanki. Z ciasta formujemy kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby wyrosło.

4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki posmarowanej cieniutko masłem o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Na ciasto rozsmarowujemy równomiernie sos i wykładamy pieczarki.

5. Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 3- 35 minut do upieczenia i zrumienienia ciasta. Pod koniec pieczenia pizzę posypujemy serem i zapiekamy aż się roztopi.

6. Gotową pizzę kroimy i podajemy. Życzę smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 21.06.2017 21:57
Dziękuję i polecam.
Babeczka35 21.06.2017 21:54
Polecam spróbować takie ciasto:)
anka1988 21.06.2017 16:03
chętnie taką pizze bym zjadła, ja zazwyczaj na cieście drożdżowym robię
Ewa Wojtaszko 21.06.2017 12:37
co ja bym dała za taką pizzę :)
gusia1000 21.06.2017 12:29
Swojska jest najlepsza.
Mniam 21.06.2017 11:38
Muszę koniecznie wypróbować na takim cieście. U mnie też czasami bywa pizza na obiad, oczywiście domowa :)
Wiesława1 21.06.2017 09:03
Pysznie wygląda
Bożena Matuszczyk 21.06.2017 08:05
Smakowita i kusząca.;)
Krystyna32 21.06.2017 07:45
smaczna pizza
Babeczka35 21.06.2017 07:10
Polecam, bo takie ciasto jest pyszne:)
Patrycja33 21.06.2017 00:01
takiego ciasta do pizzy jeszcze nie robiłam, chętnie bym zjadła!
MagdalenaIC 20.06.2017 23:59
Pysznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak