Pizza z sosem beszamelowym

Pizza z sosem beszamelowym

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

I kolejna odsłona pizzy, tym razem z sosem beszamelowym, szparagami i innymi dodatkami... ;)
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • mąka pszenna

    500 gramów
  • mleko

    1 szklanka
  • drożdże świeże

    50 gramów
  • sól morska

    1 łyżeczka
  • masło

    50 gramów
  • zioła prowansalskie

    1 łyżeczka
  • miód płynny

    0.5 łyżeczki

Sos beszamelowy:

  • masło

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • mleko

    1.5 szklanki
  • starta gałka muszkatołowa

    0.1 łyżeczki
  • sól

    0.1 łyżeczki
  • cukier

    0.1 łyżeczki

Dodatki:

  • łopatka wieprzowa

    500 gramów
  • olej

    1 łyżka
  • majeranek Prymat

    0.75 łyżeczki
  • Kucharek przyprawa do potraw

    0.5 łyżeczki
  • kukurydza konserwowa

    0.5 puszki
  • cebula

    2 sztuki
  • szparagi białe

    4 sztuki
  • masło

    1 łyżka
  • ser żółty

    150 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie:

Krok 1 - Pizza z sosem beszamelowym foto
Drożdże połączyć z miodem, dodać kilka łyżek ciepłego mleka i mąki, wymieszać, odstawić na kilka minut. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto drożdżowe, pozostawić do wyrośnięcia.
Krok 2 - Pizza z sosem beszamelowym foto
Mięso skroić i z dodatkiem przypraw usmażyć na oleju. Ostudzić i zmielić. Cebulę skroić w pióra i zeszklić na maśle.
Krok 3 - Pizza z sosem beszamelowym foto

Przygotować sos beszamelowy: z masła i mąki sporządzić zasmażkę, rozprowadzić mlekiem, doprawić do smaku, zagotować. Dużą blachę posmarować tłuszczem, rozłożyć ciasto i posmarować sosem (ważne, by nie był za rzadki).

Krok 4 - Pizza z sosem beszamelowym foto
Na sos wyłożyć mięso, odcedzoną kukurydzę, pokrojone szparagi i cebulę.
Krok 5 - Pizza z sosem beszamelowym foto
Na całości zetrzeć ser na dużych oczkach.
Krok 6 - Pizza z sosem beszamelowym foto
Piec w temp. 150 stopni przez ok. 20-25 min.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat