Pizza z salami i mozzarellą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    2 szklanki( typ 500)
  • woda ciepła

    2/3 szkl
  • drożdże świeże

    10 g
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • oliwa

    1 łyżeczka

Dodatki

  • kiełbasa

    10 plasterków
  • cebula

    1 szt
  • salami

    10 plasterków
  • ser żółty

    10 dag
  • mozzarella w kulce

    1 szt
  • koncentrat pomidorowy

    3 łyżki
  • oregano

    1 łyżka
  • bazylia

    1 łyżka
  • olej

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do 2/3 szklanki wody dodajemy drożdże i cukier. Dokładnie mieszamy. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i oliwę, wlewamy rozczyn i dokładnie wyrabiamy ręką. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut aby ciasto wyrosło. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na blaszkę, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce aby ciasto trochę podrosło. Koncentrat mieszamy z olejem , bazylią i oregano. Po tym czasie smarujemy sosem pomidorowym. Na cieście układamy plasterki kiełbasy, salami, cebulę pokrojoną w kostkę. Pizzę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 220 C i pieczemy około 20 minut. 5 minut przed końcem pieczenia posypujemy serem żółtym startym na tarce i mozzarellą pokrojoną w plasterki, dalej pieczemy aby ser się rozpuścił. Pizze posypujemy oregano.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat