Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza z salami i mozzarellą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 2 szklanki( typ 500)
woda ciepła 2/3 szkl
drożdże świeże 10 g
cukier 1 łyżeczka
sól 1/2 łyżeczki
oliwa 1 łyżeczka

Dodatki

kiełbasa 10 plasterków
cebula 1 szt
salami 10 plasterków
ser żółty 10 dag
mozzarella w kulce 1 szt
koncentrat pomidorowy 3 łyżki
oregano 1 łyżka
bazylia 1 łyżka
olej 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z salami i mozzarellą

Do 2/3 szklanki wody dodajemy drożdże i cukier. Dokładnie mieszamy. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i oliwę, wlewamy rozczyn i dokładnie wyrabiamy ręką. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut aby ciasto wyrosło. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na blaszkę, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce aby ciasto trochę podrosło. Koncentrat mieszamy z olejem , bazylią i oregano. Po tym czasie smarujemy sosem pomidorowym. Na cieście układamy plasterki kiełbasy, salami, cebulę pokrojoną w kostkę. Pizzę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 220 C i pieczemy około 20 minut. 5 minut przed końcem pieczenia posypujemy serem żółtym startym na tarce i mozzarellą pokrojoną w plasterki, dalej pieczemy aby ser się rozpuścił. Pizze posypujemy oregano.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak