odc. 13 Doradca Smaku

Doradca Smaku III, odc. 13: Mini przekąski wytrawne

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kruche ciasto

  • mąka pszenna

    250 g
  • masło

    125 g
  • woda

    60 ml
  • jajko

    1 szt.
  • sól

Farsz mięsny, warzywny, rybny

  • pomidory pelati

    800 g
  • czosnek

    2 ząbki
  • tuńczyk

    200 g (świeży)
  • łosoś wędzony

    100 g
  • boczek wędzony

    3 plastry
  • papryka żółta

    3 szt. (mini)
  • pomidory suszone Smak

  • oliwki czarne Smak

  • kapary całe Smak

  • ser cheddar

    50 g
  • parmezan starty

    50 g
  • oliwa

Do smaku

  • imbir mielony

  • oregano

  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku III, odc. 13: Mini przekąski wytrawne foto
Kruche ciasto: mąkę przesiewamy i dokładnie siekamy z masłem. Dodajemy wodę, jajko oraz szczyptę soli i krótko wyrabiamy. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na około 45 minut. Po wyjęciu rozwałkowujemy na grubość mniej więcej 4-5 mm.
Krok 2 - Doradca Smaku III, odc. 13: Mini przekąski wytrawne foto
Za pomocą ringu lub małej szklanki wycinamy z ciasta koła. Następnie układamy je blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem.
Krok 3 - Doradca Smaku III, odc. 13: Mini przekąski wytrawne foto
Pieczemy na złoto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 6 minut. Po upieczeniu tartinki dzielimy na cztery części nie zdejmując ich jednak z blachy - na każdą cześć będziemy później nakładać inny rodzaj farszu.
Krok 4 - Doradca Smaku III, odc. 13: Mini przekąski wytrawne foto
Farsze: pomidory pelati odsączamy z nadmiaru wody i przekładamy do garnka. Posiekany drobno czosnek krótko podsmażamy na patelni z odrobiną oliwy z oliwek, a następnie wrzucamy do garnka z pomidorami. Całość przyprawiamy, solą, czarnym pieprzem oraz oregano. Odparowujemy na małym ogniu.
Krok 5 - Doradca Smaku III, odc. 13: Mini przekąski wytrawne foto
Tuńczyka obsypujemy z obu stron imbirem, pieprzem cytrynowym oraz solą, a następnie skrapiamy oliwą z oliwek. Odstawiamy na chwilę, aby się zamarynował. Następnie zamarynowanego tuńczyka kroimy w grube plastry. Po przekrojeniu posypujemy ponownie imbirem i pieprzem cytrynowy. Tuńczyka smażymy krótko (ok. 2 minuty) , tak aby pozostał różowy.
Krok 6 - Doradca Smaku III, odc. 13: Mini przekąski wytrawne foto
Łososia wędzonego oczyszczamy ze skóry i również kroimy w równą kostkę.
Krok 7 - Doradca Smaku III, odc. 13: Mini przekąski wytrawne foto
Boczek kroimy w większe plasterki i smażymy na rozgrzanej patelni. Następnie przekładamy do oddzielnej miski, a na tę samą patelnię wrzucamy pokrojone w półplasterki papryki. Chwilę smażymy.
Krok 8 - Doradca Smaku III, odc. 13: Mini przekąski wytrawne foto
¼ odparowanych pomidorów łączmy z posiekanymi drobno suszonymi pomidorami, oliwkami oraz kaparami.
Krok 9 - Doradca Smaku III, odc. 13: Mini przekąski wytrawne foto
Na upieczone tartinki nakładamy nasze farsze: na pierwszą część wykładamy farsz z suszonymi pomidorami, oliwkami i kaparami.
Krok 10 - Doradca Smaku III, odc. 13: Mini przekąski wytrawne foto
Na pozostałe tartinki nakładamy pomidory i następnie przygotowujemy 3 pozostałe rodzaje tartinek, na które dajemy kolejno: paprykę z boczkiem, usmażonego tuńczyka pokrojonego w kostkę, łososia wędzonego.
Krok 11 - Doradca Smaku III, odc. 13: Mini przekąski wytrawne foto
Tak przygotowane tartinki (poza tymi z łososiem) posypujemy z wierzchu startymi serami. Blachę tartinkami wstawiamy jeszcze na około 1,5 – 2 minuty do gorącego piekarnika.
Krok 12 - Doradca Smaku III, odc. 13: Mini przekąski wytrawne foto
Po wyjęciu wykładamy na półmisek, możemy udekorować ziołami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ilka01 01.03.2015 16:20
wyglądają bardzo apetycznie :)
Maridka19 16.02.2015 11:09
Takie przekąski to ja lubię bardzo :)
Katarzyna59 09.02.2015 20:53
znakomite przekąski

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat