Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza z portawką pieczarkową i parówkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3,5 szklanki
drożdż 50 g
mleko 0.5 szklanki
olej roślinny 150 ml
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
woda letnia 2 szklanka
masło 2 łyżki
pieczarki 25 dag
cebula biała 2
parówki 30 dag
koncentrat pomidorowy 5 łyżek
pieprz prawdziwy mielony do smaku
sól do smaku
majonez tradycyjny do smaku
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
oregano 1 łyżeczka
ser gouda 15 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z portawką pieczarkową i parówkami

Do miski wlewamy ciepłe mleko, rozkruszone drożdży, 5 łyżek mąki i cukier. Mieszamy tworząc rozczyn. Po 15 minutach dodajemy pozostałą mąkę, sól i 1 szklankę letniej wody i 100ml oleju. Wyrabiamy ciasto.Pozostawiamy do podwojenia objętości nie więcej niż 15minut.
W tym czasie przygotowujemy farsz na pizzę. Na patelni wlewamy szklankę wody. Dokładnie myjemy i kroimy na kawałki pieczarki. Dusimy aż do wyparowania wody. Dodajemy 2 łyżki masła i pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażamy chwilę. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, majeranek, oregano a także sól i pieprz do smaku. Chwilkę gotujemy.
Z ciasta wyrabiamy bardzo cienkie koło.Wkładamy do piekarnika do temperatury 180stopni na 15minut. Podpieczone Ciasto Smarujemy naszą potrawką z pieczarek i cebuli. Następnie posypujemy startym żółtym serem. Na wierzch wykładamy pokrojone w talarki parówki. Wkładamy do piekarnika do temperatury 180stopni na 30minut. Gotową pizzę polewamy majonezem i ketchupem.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Amellia 31.12.2013 10:29
wygląda fajnie :)
elficzna 10.10.2012 21:07
ale kolorowo!
Małgorzata106 10.10.2012 19:13
super
Lemon 10.10.2012 19:12
pomysłowe
eMMe 10.10.2012 19:03
Super:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak