Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z porem i papryczkami chili
ok. pół szklanki oliwy z oliwek,
3 dag drożdży,
szczypta cukru,
50 dag mąki,
szklanka wody letniej,
łyżeczka soli,
2 łyżki kefiru
Mąkę przesiać z solą.Połowę wody wymieszać z drożdżami i cukrem,odstawić na 5 min. Wlać drożdże do mąki i powoli dodawać olej,resztę wody i kefir(do uzyskania odpowiedniej masy).Wyrabiać,przykryć i zostawić na 2 godz. Następnie formować placek, nakłuć widelcem, posmarować sosem pomidorowym (np. z pomidorów z puszki, koncentratu pomidorowego lub sparzonych pomidorów z bazylią i czosnkiem).
Układać plastry salami, mozzarelli osączonej z zalewy. Posypać połową sera. Następnie pieczarki, kawałki papryki, pora i posiekane w drobną kosteczkę papryczki chili. Posypać resztą sera i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na środkową półkę. Uważać, by nie przypalić spodu.