Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza z pomidorami i mozarellą

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
drożdże świeże 25 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
mleko ciepłe 1 szkanka
jajko 1 szt
ketchup pikantny 5 łyżek
pomidory 3-5 szt
mozzarella w kulce 4 szt
ser żółty 50 g
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka
bazylia świeża 12 listków

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z pomidorami i mozarellą

Przygotować wszystkie składniki. Drożdże rozpuszczamy z mlekiem letnim. Mąkę przesiewamy z solą , wlewamy rozpuszczone drożdże , jajko.Dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie .Jeśli wyjdzie za luźne , można dołożyć mąki .Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia i przykrywamy ściereczką .Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski i chwilę wyrabiamy , rozwałkowujemy i układamy na blaszce prostokątnej . Smarujemy ketchupem ,układamy pomidory pokrojone w plasterki . Posypujemy bazylią i startym serem .Wstawiamy do piekarnika na 20 minut i pieczemy w 180 stopniach. Przed końcem pieczenia nakładamy plasterki sera mozarelli .Podajemy na ciepło i dekorujemy listkami bazylii.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak