Pizza z mięsem mielonym i fetą na cieście z czarnuszką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka pszenna

    25 dag
  • oliwa z suszonych pomidorów

    2 łyżki
  • drożdże

    2,5 dag
  • woda letnia

    1 szklanka
  • sól

    1 szczypta
  • Czarnuszka nasiona Prymat

    1 łyżka

farsz

  • mięso mielone

    25 dag
  • pieczarki

    10 szt
  • pomidory suszone w zalewie

    6 szt
  • ser feta

    15 dag
  • tłuszcz do smażenia

  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • Papryka słodka mielona Prymat

    do smaku

sos

  • oliwa z suszonych pomidorów

    3 łyżki
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • bazylia

    1 łyżeczka płaska
  • oregano

    1 łyżeczka płaska
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pizza z mięsem mielonym i fetą na cieście z czarnuszką foto
Drożdże rozkruszamy, rozpuszczamy w 0,25 szklanki ciepłej wody i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min. Mąkę przesiewamy. Dodajemy sól, resztę ciepłej wody /0,75 szklanki/ oliwę, czarnuszkę i "pracujące"drożdże.
Krok 2 - Pizza z mięsem mielonym i fetą na cieście z czarnuszką foto
Wszystkie składniki ciasta mieszamy a następnie zagniatamy. Gdy ciasto będzie gładkie i nie będzie przyklejać się do dłoni formujemy kulę, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, by wyrosło.
Krok 3 - Pizza z mięsem mielonym i fetą na cieście z czarnuszką foto
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy na nim mięso mielone. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką.Odstawiamy do przestygnięcia.
Krok 4 - Pizza z mięsem mielonym i fetą na cieście z czarnuszką foto
Blaszkę natłuszczamy niewielką ilością oleju. Ciasto ponownie zagniatamy, rozwałkowujemy i układamy na blaszce. Koncentrat mieszamy z oliwą z suszonych pomidorów /użyłam z dodatkiem czosnku/, bazylią i oregano i smarujemy spód pizzy. Przestygnięte mięso mielone układamy na cieście, na nim plastry pieczarek, pokrojone suszone pomidory i pokruszony ser feta.
Krok 5 - Pizza z mięsem mielonym i fetą na cieście z czarnuszką foto
Pizzę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni C i pieczemy ok. 30 min.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
agaK. 12.04.2016 10:29
Pizzę też dość często robię na różne sposoby:)
Damiano 12.04.2016 09:10
pyszna pizza
Katrina.u 12.04.2016 08:59
coś nowego pyszna
Betka 12.04.2016 00:03
mniammmmm podoba mi się ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat