Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PIZZA Z MĄKI Z PEŁNEGO PRZEMIAŁU

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pełnoziarnista 2 szkl
mąka pszenna 1 szkl
woda ciepła
drożdże 20 g
sól
pieczarki 200 g
cebla 1 szt
oliwki zielone 5-6 szt
jabko 1/2 szt
ser żółty 100 g
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczka
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
majonez 2 łyżki
ketchup łagodny 3 łyżki

Porada

Zamiast ketchupu do polania pizzy , możemy użyć sosu czosnkowego .

Przepis i sposób przygotowania na: PIZZA Z MĄKI Z PEŁNEGO PRZEMIAŁU

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiewamy do dużej miski , wkruszamy drożdże , dodajemy szczyptę soli i tyle wody ile zabierze mąka . Ciasto ma być gładkie , elastyczne .
Krok 1 - PIZZA Z MĄKI Z PEŁNEGO PRZEMIAŁU foto
2
Myjemy pieczarki kroimy i smażymy z posiekaną w kostkę cebulką . Doprawiamy solą , czosnkiem i pieprzem .Z ciasta odkładamy mały kawałek na cienki wałek . Resztę wykładamy na blaszkę , a wałkiem oblepiamy brzeg pizzy , przygniatamy widelcem .Mieszamy ze sobą majonez i ketchup , smarujemy ciasto .
Krok 2 - PIZZA Z MĄKI Z PEŁNEGO PRZEMIAŁU foto
3
Oliwki kroimy na pół . Ja użyłam tych z papryką w środku . Wkładamy połówki w wałek przy brzegu pizzy , wgniatamy je lekko .Wykładamy pieczarki .
Krok 3 - PIZZA Z MĄKI Z PEŁNEGO PRZEMIAŁU foto
4
Jabłko obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach na pieczarki .
Krok 4 - PIZZA Z MĄKI Z PEŁNEGO PRZEMIAŁU foto
5
Na jabłka ścieramy żółty ser . Pizzę pieczemy w 190 C około 15 -20 minut .
Krok 5 - PIZZA Z MĄKI Z PEŁNEGO PRZEMIAŁU foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak