Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza z figami, szynką parmeńską i gorgonzolą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 250 gram
woda letnia 125 ml
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/2 łyżeczki
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
ocet balsamiczny 1 łyżka
oregano 3/4 łyżeczki
figi 4 sztuki
GORGONZOLA 50 gram
szynka parmeńska 4 plasterki
rukola 1 garść
parmezan starty 2 łyżki
drożdże suche 4 gramy

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z figami, szynką parmeńską i gorgonzolą

(przepis na ciasto wg Gordona Ramsaya)
Na stolnicy wysypanej odrobiną mąki - z mąki, drożdży, soli i 50 ml ciepłej wody wyrób ciasto. W jego trakcie powoli dolewaj kolejne 75 ml ciepłej wody. Gdy ciasto uzyska gładką konsystencję, przełóż je do miski wysmarowanej oliwą. Przykryj całość ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po 80 minutach powinno podwoić swoją objętość i wtedy wyrabiamy je ponownie i wałkujemy na posypanej mąką stolnicy tworząc spód o średnicy około 20 cm.

Wymieszaj przecier pomidorowy z octem balsamicznym, oregano. Dopraw solą, pieprzem i rozsmaruj na spodzie pizzy ułożonej na blaszce.

Figi podziel na ćwiartki, gorgonzolę na kwadraty o boku 2 cm, plasterki szynki parmeńskiej na połówki. Rozłóż wszystkie dodatki na cieście. Włóż pizzę do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na 20 minut. 5 minut przed wyjęciem pizzy z pieca posyp całość wiórkami parmezanu. Po wyjęciu z pieca posyp całość rukolą.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

arbuzowo 02.09.2013 17:23
bardzo fajna, włoska propozycja
Izabela/bella81 02.02.2013 09:45
ładnie się prezentuje
Krzysiek3 22.01.2013 10:58
super
kasienka23 16.10.2012 20:00
ciekawy pomysł
jolanta19 16.10.2012 18:53
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak