Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z figami, szynką parmeńską i gorgonzolą
Na stolnicy wysypanej odrobiną mąki - z mąki, drożdży, soli i 50 ml ciepłej wody wyrób ciasto. W jego trakcie powoli dolewaj kolejne 75 ml ciepłej wody. Gdy ciasto uzyska gładką konsystencję, przełóż je do miski wysmarowanej oliwą. Przykryj całość ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po 80 minutach powinno podwoić swoją objętość i wtedy wyrabiamy je ponownie i wałkujemy na posypanej mąką stolnicy tworząc spód o średnicy około 20 cm.
Wymieszaj przecier pomidorowy z octem balsamicznym, oregano. Dopraw solą, pieprzem i rozsmaruj na spodzie pizzy ułożonej na blaszce.
Figi podziel na ćwiartki, gorgonzolę na kwadraty o boku 2 cm, plasterki szynki parmeńskiej na połówki. Rozłóż wszystkie dodatki na cieście. Włóż pizzę do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na 20 minut. 5 minut przed wyjęciem pizzy z pieca posyp całość wiórkami parmezanu. Po wyjęciu z pieca posyp całość rukolą.