Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza wieloziarnista z papryką, kiełbasą, cebulą i serkiem topionym

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szkl
woda letnia 0,5 szkl
drożdże 1/8 kostki
sól 0,5 łyżeczki
cukier 0,5 łyżeczki
sezam 2 łyżki
siemię lniane 2 łyżki
zarodki przenne 2 łyżki
sos pomidorowy 4 łyżki
kiełbasa chuda 15 dag
papryka czerwona 1 szt
cebula 5 dag
serek topiony ziołowy duży 1 szt
tłuszcz do formy
oliwa 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza wieloziarnista z papryką, kiełbasą, cebulą i serkiem topionym

Kroki postępowania

1
Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie z cukrem i odstawiamy na 10 min. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej siemię lniane, sezam, zarodki pszenne, oliwę, sól i rozpuszczone w letniej wodzie drożdże. Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy z nich jednolitą masę.
Krok 1 - Pizza wieloziarnista z papryką, kiełbasą, cebulą i serkiem topionym foto
2
Przygotowane ciasto na pizzę , umieszczamy w misce, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce no ok 30 min, żeby wyrosło.
Krok 2 - Pizza wieloziarnista z papryką, kiełbasą, cebulą i serkiem topionym foto
3
Paprykę kroimy w paski, podsmażamy i studzimy. Cebulę kroimy w piórka, kiełbasę w plastry. Ciasto do pizzy, rozkładamy cienką warstwą na posmarowanej tłuszczem formie. Ja piekłam pizzę w prodiżu, podane proporcję składników wystarcza na blaszkę o wielkości dna prodiża. Na cieście rozprowadzamy równomiernie sos do pizzy, układamy kiełbasę, paprykę, cebulę i pokrojony w plastry serek topiony. Tak przygotowaną pizzę pieczemy przez 30 minut. Spożywamy na ciepło. SMACZNEGO!
Krok 3 - Pizza wieloziarnista z papryką, kiełbasą, cebulą i serkiem topionym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Angelika10 13.12.2013 22:11
fajna pizza
kasienka23 07.05.2013 11:00
Pizza z serkiem topionym jest bardzo dobra, co prawda serek topiony nie należy do zbyt zdrowych produktów, jego skład daje wiele do życzenia ale smak jest całkiem niezły. W piekarniku ta pizza też by wyszła, musisz wziąć foremkę wielkości formy prodiża, bo ilość ciasta na takiej wielkości pizzę wystarcza. Smak i konsystencja pizzy z piekarnika będzie się trochę różniła od tej z prodiża ale za pewne też będzie dobra. Pizza z prodiża wydaje mi się bardziej miękka, nie jest tak wysuszona jak z piekarnika.
caralajna 07.05.2013 06:58
z serkiem topionym jeszcze nie robiłam, ciekawy pomysł, ale nie wiem jak by wyszło w piekarniku, pizza wygląda przepysznie
fotoviderek 30.04.2013 07:14
Pyszna i zdrowa :)
beniaminek 29.04.2013 22:07
fajne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak