Pizza warzywna

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka pszenna

    300 g
  • woda

    ciepła 125 ml
  • olej rzepakowy

    4 łyżki
  • drożdże świeże

    10-15 g
  • sól

  • cukier

    szczypta
  • rukola

    2-3 liście

wierzch

  • rukola

    2 garście
  • ogórek gruntowy

    2 sztuki
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • kalarepka młoda

    1 sztuka
  • oliwki zielone

    ok. 15 sztuk
  • oregano

  • sól

  • ser żółty

    mierzwiony kilka olasterków
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pizza warzywna foto
Ciasto.

Drożdże przełożyć do garnuszka, dodać szczyptę cukru, 4 łyżki ciepłego mleka, wymieszać i pozostawić na 15 minut w temperaturze pokojowej. Gdy rozczyn podrośnie, wlać go do 2/3 ilości mąki, dodać resztę mleka, olej i trochę soli.

Wymieszać łyżką drewnianą, ciasto przełożyć na stolnicę, dodać kilka posiekanych listków rukoli i zagnieść, podsypując resztą mąki. Gotowe ciasto przełożyć do dwóch 20 cm blaszek pokrytych papierem do pieczenia.

Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na kilkanaście minut.
Krok 2 - Pizza warzywna foto
W tym czasie kalarepę ścieramy na dużych oczkach tarki, cebulę i ogórek kroimy w talarki, ogórek posypujemy solą i oregano, oczyszczamy listki rukoli, odcedzamy oliwki z zalewy.
Zdejmujemy ściereczkę z ciasta.
Krok 3 - Pizza warzywna foto
Na podrośnięte ciasto, układamy kolejno, listki rukoli, talarki cebuli, plasterki ogórka, startą kalarepkę i przepołowione oliwki. Wierzch przykrywamy plasterkami sera.

Pieczemy kilkanaście minut w 190 C.

Pizza doskonale smakuje z fioletowym dipem z czerwonej kapusty. Przepis dostępny na moim profilu.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
paniusiaewa 24.06.2017 10:49
Kolor wyszedł ci koleżanko odlotowy.
sezamek 22.06.2017 15:25
Pyszna, takiej nie jadłam :)
pestka 22.06.2017 14:48
ciekawa propozycja

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat