Przepis i sposób przygotowania na: Pizza warzywna
Kroki postępowania
Drożdże przełożyć do garnuszka, dodać szczyptę cukru, 4 łyżki ciepłego mleka, wymieszać i pozostawić na 15 minut w temperaturze pokojowej. Gdy rozczyn podrośnie, wlać go do 2/3 ilości mąki, dodać resztę mleka, olej i trochę soli.
Wymieszać łyżką drewnianą, ciasto przełożyć na stolnicę, dodać kilka posiekanych listków rukoli i zagnieść, podsypując resztą mąki. Gotowe ciasto przełożyć do dwóch 20 cm blaszek pokrytych papierem do pieczenia.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na kilkanaście minut.
Zdejmujemy ściereczkę z ciasta.
Pieczemy kilkanaście minut w 190 C.
Pizza doskonale smakuje z fioletowym dipem z czerwonej kapusty. Przepis dostępny na moim profilu.